Laurentius Ziekenhuis gaat psychiatrische afdeling sluiten

Laurentius Ziekenhuis in Roermond. © Fer Traugott
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond zal uiterlijk 1 mei 2024 de psychiatrische afdeling sluiten. Het gaat om de polikliniek psychiatrie en de opname afdeling psychiatrie.
Dat maakte het ziekenhuisbestuur maandag aan het personeel bekend.

Psychiatrische patiëntenzorg

Het besluit van de Raad van Bestuur gaat op 1 mei 2024 in. Dan zal de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) in Roermond sluiten. Volgens het ziekenhuis brengt een aantal ontwikkelingen het bieden van goede psychiatrische patiëntenzorg op termijn in het gedrang. De Roermondse afdeling is met 18 bedden beperkt. Hierdoor "is het als instelling kwetsbaar voor doorontwikkeling en het up-to-date blijven met behandelmethoden", aldus het ziekenhuis.

Schaalgrootte

Met dat aantal bedden doelt bestuursvoorzitter Luc van den Akker ook direct op de achilleshiel van het Roermondse ziekenhuis. "De schaalgrootte van onze PAAZ is kwetsbaar. We zij niet zo groot en hebben in de buurt een heel aantal grote spelers. Dat maakt je kwetsbaar", aldus Van de Akker. "Met name kwetsbaar als het gaat op specialistisch personeel. Daar komt ook gelijk een ander probleem om de hoek kijken: de aanwezigheid van psychiaters.

Personele uitdagingen

Volgens het Laurentius ligt de krappe bezetting van de PAAZ ook ten grondslag aan het besluit. "Personele uitdagingen zullen naar de toekomst alleen maar toenemen. Ondanks inspanningen om meer psychiaters aan Laurentius te binden, is het niet gelukt om risico's die gelopen worden, het hoofd te bieden. Hierdoor komt het geven van goede psychiatrische patiëntenzorg op termijn in het gedrang." Van den Akker: "Het is ons niet gelukt om psychiaters te vinden die met ons een langdurige verbintenis aan willen gaan die met ons de PAAZ in Roermond verder willen ontwikkelen.

Huisvesting PAAZ

Het ziekenhuis staat op korte termijn ook voor een besluit over de toekomst van de huisvesting van de PAAZ. Een besluit dat financiële gevolgen met zich meebrengt. Voor dat besluit wordt de huidige situatie afgewogen tegen de toekomst. "Daarmee staat Laurentius op het punt om de toekomst van de PAAZ te heroverwegen. Dit heeft geleid tot een voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur."

Goede overdracht

Voor het ziekenhuis is het nu van belang om voor 1 mei een nieuw onderkomen te vinden voor de patiënten. "We hebben in het recente verleden al gesprekken gevoerd met psychiatrische instanties om te kijken hoe we de kwaliteit van zorg konden continueren. Daarbij hebben we ook meteen de vraag gesteld dat als we de PAAZ niet in de lucht konden houden dat we dan bij hun terug zouden kunnen komen. Het is nu zaak om in ieder geval voor de patiënten te zorgen voor een goede overdracht naar collega zorginstanties."
Van den Akker stelt voor zijn medewerkers van de PAAZ baanbehoud voorop. Op de afdeling zijn 37 medewerkers actief die afgelopen week al op de hoogte werden gebracht van het nieuws. "Ik ben er van overtuigd dat we alle medewerkers kunnen herplaatsen. Is dat niet bij Laurentius op een andere afdeling, dan elders in de psychiatrische zorg."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!