3,5 jaar cel geëist tegen ex-militair die fietser doodreed

Bij het ongeval overleed een 83-jarige fietser. © Fer Traugott
Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 3,5 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 29-jarige ex-militair uit Helvoirt. Yourrie W. wordt ervan verdacht dat hij op 10 augustus een 83-jarige fietser aanreed in Weert. De fietser overleefde het ongeval niet.
De militair staat ook terecht voor het mishandelen en gijzelen van zijn vriendin, acht dagen voor het fatale ongeluk.

Veel te hard

De automobilist reed volgens het OM 122 kilometer per uur op de bosweg waar 60 is toegestaan. Hij reed de fietser van achteren aan. De fiets werd in een boom gelanceerd en onderdelen lagen over tientallen meters verspreid, bleek maandag tijdens de strafzaak bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Poging zelfmoord

De verdachte kan zich niets van de rit herinneren, wel dat hij van de klap "heel erg schrok" en geen respons zag in de ogen van het slachtoffer. Daarop besloot hij weg te rijden van het ongeluk in een poging een einde aan zijn eigen leven te maken. De ex-militair crashte met de auto een paar honderd meter verderop tegen een boom. "Ik wilde het niet overleven", vertelde hij de rechters.
Hij kampt met PTSS en heeft een alcohol- en drugsverslaving. Hij bekende die dag jenever te hebben gedronken. "Dat valt niet goed te praten." Bovendien bleek hij onder invloed van amfetamine (speed).

Dood door schuld

De officier sprak van zeer gevaarlijk rijgedrag. Volgens hem is sprake van roekeloosheid, de zwaarste vorm van dood door schuld. Hij vindt dat de man zich moet laten behandelen tijdens de proeftijd die wat het OM betreft vijf jaar gaat duren. Hij eiste naast de celstraf een ontzegging van de rijbevoegdheid van vijf jaar.

Toxische relatie

W. wordt ook verdacht van het mishandelen en opsluiten van zijn vriendin. Ze hadden een toxische relatie en waren beide behoorlijk onder invloed van verdovende middelen, meldde de aanklager. W. ontkent zijn vriendin te hebben geslagen en gestompt of dat hij haar over de vloer zou hebben gesleurd. Hij zegt dat ze suïcidaal was en dat hij haar niet in die toestand wilde laten gaan. Hij wilde de chaos na haar vertrek ontvluchten en reed op 10 augustus naar een vriend. Vol emotie stapte hij in de auto: "Ik schaamde me voor wat er was gebeurd. Ik wilde weg uit het dorp."
De rechtbank doet op 15 januari uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!