Medewerkers postbedrijf in Venlo fysiek te zwaar belast

Distributiecentrum voor post en pakketten. © iStock
Medewerkers in een distributiecentrum van een Nederlands post- en pakketbedrijf in Venlo worden fysiek te zwaar belast. De Arbeidsinspectie eist dat de werkgever de arbeidsomstandigheden aanpast.
Ook in distributiecentra van hetzelfde bedrijf in Den Bosch, Dordrecht en Nieuwegein doen medewerkers fysiek te zwaar werk, meldt de Arbeidsinspectie maandag.

Gezondheidsrisico's

De Arbeidsinspectie controleerde in september bij het bedrijf in Venlo. Daar bleek dat de medewerkers te zwaar werden belast bij het verplaatsen van containers. Ook waren de risico's op het gebied van fysieke belasting niet voldoende in kaart gebracht en waren er niet voldoende maatregelen genomen om de fysieke belasting te voorkomen.
In Nederland is het verplicht om gezondheids- en veiligheidsrisico's en het beleid daarop, vast te leggen in een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Fysiek te zwaar werk vormt een sterk verhoogd risico voor de gezondheid van medewerkers.

Controles

Eind november en begin december voerde de Arbeidsinspectie ook in Nieuwegein, Den Bosch en Dordrecht controles uit. Inspecteurs zagen dat de medewerkers ook daar te zwaar belast werden, onder meer bij het sorteren van pakketten.
De FNV meldde bovendien dat uit een enquête was gebleken dat pakketverwerkers bij een post- en pakketbedrijf twee keer zoveel klachten ervaren dan gemiddeld in de sector.

Nachtwerk

De Arbeidsinspectie doet bij het Venlose bedrijf nog onderzoek naar de arbeids- en rusttijden van medewerkers tijdens de nacht. Er wordt vermoed dat de medewerkers meer nachtdiensten hebben gedraaid dan wettelijk is toegestaan.
Het werk in de distributiecentra wordt vooral verricht door uitzendkrachten en mensen uit sociale werkvoorzieningen. Er wordt daarom ook verder onderzoek verricht naar de rol van de betrokken uitzendbureaus.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!