Provincie bezorgd over stikstofaanpak van het Rijk

Koeien in een stal. © iStock
Ook de provincie Limburg maakt zich grote zorgen over de stikstofaanpak van het Rijk. Voor alle provincies samen heeft het Rijk 24 miljard euro klaar liggen maar het ministerie komt maar steeds niet met geld over de brug.
De provincie Overijssel dreigt daarom nu zelfs te stoppen met de uitvoering van het stikstofbeleid.

Onzekerheid

Ook andere provincies hebben kritiek, waaronder Limburg. Gedeputeerde Leon Faassen: "Wij delen de zorgen. Zorgpunten zijn ook het draagvlak en de energie in de gebieden bij de gebiedspartners, de voortdurende onzekerheid van ondernemers over opgaves en perspectief en het onvoldoende van start kunnen gaan met projecten die bijdragen aan de gestelde doelen."

Aan het werk

Minister Van der Wal zette de provincies aan het werk om plannen te maken waarmee ze het stikstofprobleem kunnen oplossen. Ook problemen rondom water en klimaat moeten ze daarmee aanpakken. De minister kwam met een fonds van 24 miljard euro, waaruit alles bekostigd moet worden.

Politieke wind

Grote probleem is dat alle provincies bij elkaar tientallen miljarden euro's meer nodig denken te hebben voor hun plannen. Limburg heeft voor de transitie alleen al zes miljard gevraagd. Bijkomend nadeel is dat er na de verkiezingen van 22 november een andere politieke wind waait. In plaats van dat het geld via het gedroomde stikstoffonds komt, is het nu aan de Tweede Kamer, die inmiddels flink van samenstelling is veranderd.

Onzekerheid

Het is dus maar de vraag of er nog genoeg steun is voor duur stikstofbeleid in de nieuwe Kamer. Gedeputeerde Faassen: "We verwachten dat de verkiezingsuitslag zeker van invloed is op dit dossier. In welke vorm en mate is ongewis. Het gaat om forse wettelijke opgaves die we moeten realiseren niet in de laatste plaats om nieuwe vergunningsverlening weer mogelijk te maken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!