Danikerberg is geen plek voor de doden, zeggen de levenden

Recreanten zien de komst van een natuurbegraafplaats in dit gebied niet zitten. © L1 (Peter Beeker)
Een natuurbegraafplaats bij Danikerberg verpest het gebied voor recreanten zeggen tegenstanders van de plannen. "Als je de natuur een plezier wilt doen laat je dan cremeren."
Een heel groot natuurgebied is Danikerberg bij Schinnen niet. Druk is het wel. Zeker in de weekenden. Mountainbikers, joggers en wandelaars komen er graag. "Het is geen fijn gevoel als hier straks 6000 mensen liggen begraven."

Natuurmonumenten

Evert Bopp is in actie gekomen tegen de plannen van gebiedseigenaar Natuurmonumenten en ontwikkelaar Natuurbegraven Nederland: "Ik heb niets tegen natuurbegraafplaatsen, maar dit is geen geschikte locatie." Volgens Cindy Burger van Natuurmonumenten gaat het hele gebied er juist op vooruit. "Wij willen oprecht investeren in dit gebied om de natuurontwikkeling te stimuleren. Het blijft een plek om te wandelen en te sporten, ook al is er een natuurbegraafplaats."

Geconfronteerd

Een online petitie heeft al 2500 ondertekenaars opgeleverd die het eens zijn met de zorgen van Evert Bopp: "Er ligt al een uitgewerkt concept en daaruit blijkt dat niet alle paden en paadjes toegankelijk blijven voor recreanten. Bovendien wil je ook geen begrafenis verstoren en niet geconfronteerd worden met pas gedolven graven als je hier voor je ontspanning komt."

Laatste rustplaats

Roy van Boekel is directeur van Natuurgraven Nederland. Hij benadrukt dat het een open toegankelijk natuurgebied blijft, ook als het een laatste rustplaats is geworden voor overledenen. "Ik begrijp heel goed dat je schrikt als je niet precies weet wat ons principe is. Hier komen geen grafstenen, kaarsjes of andere grafelementen die je op een kerkhof of gemeentelijke begraafplaats ziet. Het enige is een houten plak met een herinneringstekst die in de loop van de tijd vergaat, net als de overledene."

Geld

Een vrouw die samen met een groep joggers regelmatig sport in dit gebied heeft er geen vertrouwen in. "Het gaat niet om natuurontwikkeling, het gaat alleen om geld." Een vergunning voor 6000 grafplekken levert Natuurmonumenten vele miljoenen op. Cindy Burger van Natuurmonumenten ontkent niet dat dat heel belangrijk is. "Dat geld hebben we nodig om dit gebied mooier te maken voor iedereen en daarom is Natuurgraven Nederland een goede partner voor ons."

Slechte plannen

Evert Bopp is pas net op stoom gekomen met zijn protest. Binnenkort is er een bijeenkomst in Geleen waar hij omwonenden en vaste recreanten van Danikerberg wil informeren over de, volgens hem, slechte plannen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!