Mathieu Segers overleden: 'Toonaangevende wetenschapper'

Mathieu Segers is zaterdag overleden. © ANP
De Universiteit van Maastricht schrijft dat Nederland een waardevolle stem in het Europa-debat verliest met het overlijden van hoogleraar Mathieu Segers. Hij was "een toonaangevend wetenschapper en publiek denker op het gebied van de Europese integratie", schrijft de universiteit.
Segers overleed zaterdag op 47-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ongeneeslijk ziek. "Het aanwakkeren van de interesse voor de geschiedenis en het Europa-debat is zonder twijfel de grootste nalatenschap van Mathieu als wetenschapper en publiek denker", aldus de universiteit, die hem "een messcherp analist met stijl" noemt.

'Warm mens'

Ook vanuit Den Haag komen reacties. Demissionair vicepremier Sigrid Kaag schrijft op X: "Nederland verliest een erudiet intellectueel en een helder baken in het Europadebat." Ook schrijft Kaag dat ze met warme herinneringen terugdenkt aan de ontmoetingen met Segers. "Mathieu was wat mij betreft een belangrijke en onmisbare denker en bovendien een warm en betrokken mens."
Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange uit Spaubeek was Mathieu Segers één van de beste denkers óver en duiders ván Europa. Hij zette zaken op scherp en durfde ook tegen de wind in te fietsen, aldus het voormalig CDA Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen in reactie aan L1.
De Roermondse Arabiste Petra Stienen noemt in een bericht op LinkedIn Segers' nalatenschap "een lichtend voorbeeld voor velen".

'Beste denker'

Oud-gedeputeerde Maarten van Gaans - Gijbels schrijft: "Ik denk met veel dankbaarheid en respect terug aan onze samenwerking op de Europa-dossiers in Limburg." Chris Kijne, presentator van het radioprogramma Bureau Buitenland waar Segers ook geregeld te gast was, noemt hem "de beste denker over Europa die we hadden".

'Helderste stemmen'

Ook D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is lovend over Segers: "Een van de helderste stemmen in het Europa debat in Nederland." Esther de Lange uit Spaubeek,
Fractievoorzitter Laurens Dassen van Volt spreekt van een ontzettend groot verlies. "Een betrokken, vriendelijke en buitengewoon scherpe denker. Met briljante beschouwingen over Europa en Nederland", reageert Dassen. PvdA-Kamerlid Kati Piri noemt Segers een "aardige, erudiete man." "Een stem die enorm gemist gaat worden in het Europa-debat." CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal schrijft dat de samenleving de wijze stem van Segers gaat missen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!