2023 was warm en extreem nat jaar in Limburg

De Maas treedt buiten zijn oevers bij Wanssum. © Rob Beckers
Het jaar 2023 gaat de boeken in als een warm en extreem nat jaar. Er viel veel regen en heftige onweersbuien trokken over de provincie. Maar het was ook warm. Mede dankzij drie hittegolven wordt 2023 volgens Meteo Limburg het op twee na warmste jaar ooit. Een overzicht.
Het jaar begon met een recordzachte jaarwisseling.

Sneeuw en gladheid

Pas in de tweede helft van januari sloeg het weer om en kreeg de winter in de provincie voet aan de grond. Op 20 januari kondigde het KNMI code oranje af voor Limburg vanwege sneeuwval. Het landschap kleurde inderdaad wit. Voetbalwedstrijden werden afgelast, op de wegen ontstonden files en er gebeurden enkele ongevallen. Maar het witte landschap zorgde vooral ook voor sneeuwpret. Op de Vaalserberg lag zelfs zo'n 15 centimeter sneeuw. En dat bleef daar tien dagen liggen.
Sneeuw in Zuid-Limburg. © L1
In de winter 2022-2023 viel volgens Meteo Limburg iets minder neerslag dan normaal. Februari werd zelfs de droogste maand in dit verder uitzonderlijk natte jaar.

Temperatuur stijgt

Dat begon in de lente, waarin er extreem veel regen viel. Epen was de natste plaats van de provincie. Maar ook elders in Zuid-Limburg en in delen van Noord-Limburg viel meer regen dan normaal. De eerste warme dag van het jaar kondigde zich pas op 4 mei aan. Dat was extreem laat. Pas op Dodenherdenking werd voor het eerst dit jaar op alle drie de weerstations de 20 graden gehaald. De lente was daarmee nat en vrij koud, precies het tegenovergestelde van vorig jaar, toen het nog kurkdroog en zeer zonnig was.

Zeer warme en natte zomer

De zomer kende een warme start. Uitzonderlijk vroeg werd Limburg verrast met een hittegolf. En die duurde lang: van 8 tot en met 21 juni. Een record. Ook scheen de zon veel: maar liefst 320 uur. En daarmee zag Limburg meer zonneschijn dan de Franse Côte d'Azur. Het was hier zelfs ongeveer even warm als het normaalgesproken langs de Middellandse Zee is in juni, namelijk gemiddeld zo'n 20,4 graden. En ook daarmee brak het weer een record.

Code oranje

Onweersbuien maakten een einde aan de lange periode van zon en droogte. De regen kwam met bakken uit de hemel. Het KNMI waarschuwde met code oranje, het waterschap legde de zandzakken klaar en straten liepen onder. Vooral in Zuid-Limburg viel veel regen: gemiddeld zo'n 40 tot 60 millimeter. In de rest van de provincie viel de schade mee.
Een paar dagen later raasde storm Poly over het land. Bomen waaiden om, takken braken af en sommige daken bleken niet tegen de wind bestand. Een gezin met een klein kind kreeg de schrik van zijn leven toen een boom op de auto waaide. Gelukkig kwamen de drie inzittenden met de schrik vrij.
Stormschade door storm Poly © Track 88

Derde dag Bospop afgelast

Begin juli waarschuwde het KNMI Limburg voor de derde keer met code oranje. Tijdens zware onweersbuien viel er opnieuw veel regen. In Horst sloeg de bliksem in waarna brand ontstond, Bospop hield op de derde dag de poorten gesloten en opnieuw stonden straten blank. Het Vrijthofconcert van André Rieu ging wel door, maar de organisatie had een aantal maatregelen genomen om de risico's te beperken.

Warme, zonnige en natte zomer

Een paar dagen later werd Limburg op de tweede hittegolf van de zomer getrakteerd. Toch vertrokken veel mensen voor de vakantie richting het zuiden, waar het nog veel warmer was. Zuid-Europa ging namelijk gebukt onder extreme hitte, met temperaturen tussen de 44 en 49 graden.
Mede dankzij de twee hittegolven en de heftige onweersbuien was de zomer zeer warm, zonnig en nat. Vooral in Noord-Limburg viel volgens Meteo Limburg in de warmste maanden van het jaar, veel regen: bijna 1,5 keer zoveel als normaal.

Late derde hittegolf

Na een natte en koele augustusmaand kreeg Limburg toch een mooie nazomer voor de kiezen. Op 10 september werd de derde hittegolf van het jaar een feit. Bijzonder, want er zijn niet zo vaak hittegolven in september. Minder bijzonder was de weerswaarschuwing die op de zomerse dagen volgde: want ook dit keer maakten onweersbuien een einde aan de hitte.
De natuur raakte door de warmte van slag. De recordwarme septembermaand en een zachte oktober zorgden ervoor dat de bladeren pas laat verkleurden en van de bomen vielen. Vergeleken met zestig jaar geleden kwam de herfst dit jaar zo'n twee tot drie weken later op gang.
Het was de op één na warmste herfst ooit gemeten. En het was nat, natuurlijk. De meeste plaatsen in de provincie noteerden volgens Meteo Limburg de natste herfst in 25 jaar.

Twee ernstige ongevallen door storm

Op 2 november raasde storm Ciarán over het land. Limburg kreeg niet de ergste rukwinden te verduren, maar de brandweer had het desondanks goed druk. Er kwamen meer dan 120 meldingen binnen van omgevallen bomen, afgebroken takken en rondvliegende spullen. Ook gebeurden er twee ernstige ongevallen in de provincie.
In Venray kwam 's middags een 59-jarige man uit Overloon om het leven door een omgevallen boom. En op de A79 raakten twee mensen gewond doordat een boom plotseling op hun auto viel.
De boom belandde bovenop de auto. © Orange Media

Nog meer regen, veel regen

De maanden weken van het jaar lijkt het bijna dagelijks te regenen. Geen witte kerst, geen vrieskou en niet schaatsen op natuurijs. Langdurige regen laat de beken overstromen, sloten en weilanden staan vol water en inspecteurs van Waterschap Limburg houden de waterstanden in de rivieren nauwlettend in de gaten. Bij de Roer zijn al noodschotten geplaatst en de Niers kent de hoogst gemeten afvoer ooit. Toch lijken de beken en rivieren het vele regenwater wel aan te kunnen. Alleen een eenzame stier, omsloten door het water van de Maas, wordt mogelijk slachtoffer van het hoge water.
Op beelden is te zien hoe de stier gras en planten probeert te eten, terwijl hij diep in de Maas staat © TVL

Recordnat in Noord-Limburg

In Noord-Limburg draait 2023 waarschijnlijk uit op het natste jaar ooit gemeten, verwacht Meteo Limburg. Met de regen die in de komende dagen nog verwacht wordt, blijft de teller in Siebengewald steken op zo'n 1280 tot 1290 millimeter. Dat is ruim anderhalf keer zoveel als er normaal in dit grensdorpje valt.
In Zuid-Limburg en delen van Midden-Limburg blijft het record van 1966 zeer waarschijnlijk wel gehandhaafd.

Minste regen in Echt

Landelijk gaat 2023 wel de geschiedenisboeken in als het natste jaar ooit. In Purmerend viel de meeste regen (bijna 1450 millimeter). Ook in Zoetermeer en delen van de Veluwe kwam ruim 1400 millimeter regen naar beneden. Echt is de droogste plek van het land; daar viel volgens Meteo Limburg de minste regen, namelijk zo'n 890 millimeter.

Toch ook warm en zonnig

Dankzij de drie hittegolven en de recordwarme juni- en septembermaand mag 2023 ook genoteerd worden als het op twee na warmste jaar ooit. De zon scheen meer dan 1800 uur, waar iets minder dan 1700 uur normaal is. Inwoners van Midden-Limburg zagen de meeste zon, namelijk ruim 2200 uur. De hoogste temperatuur van het jaar werd gemeten op zondag 9 juli. Toen noteerde het KNMI 34,8 graden in Arcen.
De laagste temperatuur van het jaar werd in Limburg op 21 januari gemeten. Boven de dikke laag sneeuw werd het in Zuid-Limburg toen zo'n -6 tot -8 graden.
Voor de komende dagen staat er nog meer regen op het programma. Tijdens de jaarwisseling is het zacht, maar waait het hard. Bekijk de uitgebreide weersverwachtingen voor de komende dagen.
Veel regen in Reuver. © Jessie van Neer
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!