Verenigingen met handen in haar: geen inzameling oud papier

Stockfoto © ANP
Verenigingen in Meerssen en Valkenburg zitten met de handen in het haar. Vanaf 2025 wil afvalverwerkingsbedrijf PreZero, verantwoordelijk voor de papierinzameling in de twee gemeenten, niet meer met ze samenwerken om oud papier op te halen. Terwijl dat voor verenigingen een grote bron van inkomsten is.
Dat meldt omroep Heuvelland Vandaag.

Tienduizenden euro's

Het verbreken van de samenwerking leidt tot flinke tekorten van duizenden tot tienduizenden euro's per vereniging. Basketbal Club Dunatos uit Meerssen laat aan de omroep weten dat de contributie met 50 euro verhoogd moet worden als er geen compensatie komt. Het ziekencomité uit diezelfde gemeente haalt zo'n 10.000 euro per jaar binnen door de papierinzameling. Zonder dat geld is het niet meer mogelijk om activiteiten te organiseren. Harmonie Amicitia Vilt loopt door het nieuwe beleid 5000 euro mis en voor de Valkenburgse volleybalclub SEC gaat het om 10 procent van de begroting. "Dit kun je niet zomaar compenseren en dat betekent dat we een gat gaan krijgen waar we een oplossing voor moeten vinden", aldus voorzitter Ruud Janssen.

Geen extra subsidie

De Meerssense wethouder Vanessa de Rond begrijpt de zorgen bij de verenigingen en zegt deze te willen helpen. Maar meer subsidie geven zit er volgens haar niet in. "Dat zou oneerlijk zijn voor de andere verenigingen." De gemeente Valkenburg sluit zich daarbij aan. Meerssen en Valkenburg gaan nog met de verenigingen in gesprek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!