Leeuwarden wil ook garantiefonds bevrijdingsfestival

Het verregende Bevrijdingsfestival in Roermond, 5 mei 2023 © L1
Het Roermondse verzoek voor een garantiefonds van 1 miljoen euro voor noodlijdende bevrijdingsfestivals, wordt nu ook gesteund door Leeuwarden.
Die gemeente heeft de brief aan demissionair premier Mark Rutte nu ook ondertekend.

Motie

De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen het garantiefonds in te stellen, waarmee festivals zich kunnen verzekeren tegen slecht weer in ruil voor een solidariteitsbijdrage. De gemeenten Den Haag en Zwolle gaven eerder al aan de gezamenlijke brief te hebben getekend.

Hoop op hulp

Veel bevrijdingsfestivals hebben het sinds de coronapandemie niet makkelijk en ook het slechte weer van dit jaar zorgde voor een financiële tegenvaller. De bevrijdingsfestivals hebben eerder dit jaar ook al hun zorgen geuit bij Rutte in de hoop op meer hulp vanuit de overheid.

Gratis

"Veel stichtingen zitten in financiële nood en het is maar de vraag of ze volgend jaar weer een gratis toegankelijk bevrijdingsfestival willen en kunnen organiseren", is in de brief te lezen. De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen nog voor het eind van het jaar het garantiefonds in te stellen. Hiermee kunnen festivals zich verzekeren tegen slecht weer, in ruil voor een solidariteitsbijdrage.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!