Personeelstekort operatiekamer drukte omzet VieCuri

Het VieCuri-ziekenhuis in Venlo © Fer Traugott
Personeelstekort op de operatiekamers is een van de redenen dat het VieCuri-ziekenhuis in Venlo en Venray in de rode cijfers is beland.
"We hebben het afgelopen jaar een tekort aan assistenten op de OK gehad", zegt ziekenhuisbestuurder Nastasja Cornelissen op L1Radio. "Daardoor konden we onze omzet niet draaien."

Noodklok

Het ziekenhuis luidde donderdag de noodklok over de fincanciële situatie. Dit jaar rekent het op een verlies van 6 tot 8 miljoen, en de komende jaren moet het 12 miljoen euro bezuinigen. VieCuri heeft aan de ene kant te maken met kostenstijgingen op bijvoorbeeld personeel en energie, en een tegenvallende omzet door 'verloop van medewerkers op kritische functies.'

Inhuur

Volgens Cornelissen zijn de personeelsproblemen op de operatiekamers inmiddels opgelost door de inhuur van zzp'ers. Ook zijn er mensen van andere afdelingen te hulp geroepen. "We werken nu met functiedifferentiatie, met andere deskundigheid ninnen het OK-bedrijf. Op die manier hebben we de operatiekamers sinds eind oktober weer volop in bedrijf."

Kwaliteit van zorg

Nu het Venlose ziekenhuis moet korten op de personeelskosten staat ook meteen de kwaliteit van zorg ter discussie. Waar het ziekenhuis aangeeft dit te waarborgen uitten verschillende partijen daar hun zorgen. Vakbond FNV geeft aan dat het zelfs een flinke uitdaging is om die kwaliteit te waarborgen. "Je kunt wel zeggen dat je voornamelijk gaat kijken om te snijden in ondersteunende functies, maar ook dat gaat invloed hebben op het zorgproces. Als er minder schoonmaakpersoneel is, heeft dit zonder meer effect op de primaire functies. Onder aan de streep heeft het allemaal gevolgen voor de kwaliteit van zorg", aldus een woordvoerder van FNV.

Cliëntenraad

Huub Selen geeft als voorzitter van de cliëntenraad aan dat ze de zorgen delen. "Daarom hebben we ook kritische vragen gesteld over de kwaliteit van zorg, of die wel gewaarborgd kan blijven", aldus Selen. "We zijn gelukkig goed op de hoogte gehouden door het ziekenhuis. Maar hier uiten wij echt wel onze zorgen over. Daarom hebben we bij de Raad van Bestuur ook aangegeven dat we meer inzicht willen verkrijgen in het gehele proces. Maar in z'n algemeenheid blijven we vertrouwen houden in het ziekenhuis."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!