Limburgse Eige daag: Maarten Peskens wint prijs

Maarten Peskens is de Lei van 2023 © L1
Het is feest voor Limburg, de Limburgse Eige (Lei) daag wordt de tweede editie flink gevierd. Dit jaar werd er niet alleen stilgestaan bij de Limburgse taal en cultuur, ook ging Heythuysenaar Maarten Peskens er met de gelijknamige prijs 'Lei van 't jaor' vandoor.
"Dat had ik niet verwacht, maar als je het over dialect hebt dan ben je bij mij aan het goede adres", zo stelt de winnaar.

Verkiezing

Sinds 2022 vieren we de Limburgse taal en cultuur op 15 december. In aanloop naar de dag konden de meest Limburgse Limburgers voor het eerst genomineerd worden voor de LEI van 't jaor. Naast Peskens werden drie anderen genomineerd: Erik Ruijters, Mariet van Knippenberg en Linda Vleugels.

Heytser woordenboek

Peskens is een geboren en getogen Heythuysenaar, die zich inzet voor het dialect en het lokale verenigingsleven. Zo'n tien jaar heeft hij met een clubje gewerkt aan een Heytser woordenboek. "Mijn zoon zei een keer 'tillen' in plaats van hufen. En dat is niet de bedoeling. Daarom ben ik 25 jaar geleden begonnen met het woordenboek."
Als een echte dialect purist wil hij daarom het 'plat' bij de jeugd onder de aandacht brengen. "Ik vind dat we de scholen moeten aansporen om iets met het dialect te doen. Basisschool De Neerakker in Heythuysen wil meewerken. Hoe en wat weten we nog niet, maar we gaan ermee aan de slag."

Lei

"Het doel is om iedereen die in Limburg woont zich een beetje Limburgs Eigen te laten voelen. Dat we een Limburgs kwartiertje stilstaan bij alles wat we hier hebben en doen", zo stelt een van de initiatiefnemers van de Lei Daag, Ivo Joosten. Hij benadrukt daarbij dat de feestdag door Limburgers zelf mag worden ingevuld. "We doen het vanuit het willen; het willen laten zien van de trots van deze provincie." Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de vlag uit te hangen, een stuk vlaai te eten of Limburgse muziek te draaien. "En spreek je collega's buiten Limburg aan op een 'tas' koffie in plaats van een 'kop' koffie", aldus Joosten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!