Heerlen wil deze zomer beginnen met wietexperiment

Het kabinet wil met de wietproef onderzoeken of de verkoop van hennep en hasj in Nederland uiteindelijk gelegaliseerd kan worden © iStock
Als het aan burgemeester Roel Wever van Heerlen ligt, wordt er vanaf komende zomer begonnen met het wietexperiment waarbij legaal geteelde hennep en hasj worden verkocht in de Heerlense coffeeshops.
Dat vertelt Wever vrijdagochtend op L1 radio. In Tilburg en Breda is vrijdag de proef al van start gegaan. In Maastricht moet de proef aankomende zomer ook beginnen.

'Criminaliteit verlagen?'

De burgemeester is vooral benieuwd of door het experiment, dat vier jaar duurt, de overlast terugloopt: "Kunnen we hiermee de criminaliteit verminderen door de teelt te legaliseren?" Heerlen is er in ieder geval klaar voor. "Het duurt al heel lang voordat we eindelijk van start mogen gaan. Binnenkort gaan we langs in Tilburg en Breda, om te kijken waar zij tegenaan lopen."
Tijdens het experiment mogen de coffeeshops in de deelnemende gemeenten alleen nog gereguleerde wiet verkopen. Zij hebben dan de keus uit tien telers. Die hoeven niet per se uit de buurt te komen, legt Wever uit. "Telers konden zich inschrijven en dan wordt landelijk gekeken en onderzocht wie er mee mag doen met het experiment." Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verleden van de kwekers, of ze de verwachte vraag aankunnen en of ze wiet van kwaliteit kunnen leveren.

Straathandel

Wever weet nog niet hoe het illegale circuit hierop gaat reageren. "Er moeten goede controles zijn op de telers en het vervoer. En we controleren natuurlijk alle coffeeshophouders. En gaat de straathandel toenemen of niet? Dat is allemaal afhankelijk van het experiment."
Wiet wordt nu illegaal aan de achterdeur ingekocht door coffeeshops, met criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen tot gevolg. De verkoop aan klanten wordt gedoogd. Het kabinet wil met de wietproef onderzoeken of de verkoop van hennep en hasj in Nederland uiteindelijk gelegaliseerd kan worden en wat hiervan de effecten zijn op de criminaliteit en de volksgezondheid.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!