Grensgemeenten twijfelen aan nut van vuurwerkverbod

Veel Limburgers halen hun vuurwerk over de grens, in België. © iStock
Gemeenten die aan België of Duitsland grenzen, twijfelen aan het nut van een (lokaal) vuurwerkverbod.
Dat zeggen ze in een rondgang van het ANP. Veel vuurwerk wordt bijvoorbeeld in België gekocht en gaat daarna in de kofferbak naar Nederland. Als ons land meer wil doen tegen het afsteken van vuurwerk, moet dat volgens de gemeenten samen met de zuiderburen gebeuren.

'Niet te handhaven'

Landgraaf en Kerkrade denken dat een landelijk vuurwerkverbod in de praktijk niet te handhaven is, ook omdat veel vuurwerk online wordt gekocht. "Dit zou betekenen dat de capaciteit extra moet worden uitgebreid. En dan nog is het onbegonnen werk om dit op een praktisch uitvoerbare wijze vorm te geven", aldus een woordvoerder van de gemeente Landgraaf.
Ook Gulpen-Wittem twijfelt: "Ons college staat positief tegenover een eventueel landelijk vuurwerkverbod, maar wij zijn sceptisch over de uitvoering daarvan, gelet op de ligging van onze gemeente bij de grens. Naast Gulpen-Wittem pleiten ook Valkenburg aan de Geul en Brunssum voor een landelijk verbod. De burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo, is voorstander van een georganiseerde vuurwerkshow op één centrale plek in de gemeente.
Venlo daarentegen geeft juist aan géén (landelijk) vuurwerkverbod te willen: "Vooralsnog is er geen breed gedragen wens in de gemeente Venlo om een dergelijk verbod toe te passen."

Weinig steun

In de nieuwe Tweede Kamer lijkt weinig steun voor een landelijk vuurwerkverbod te zijn. Veel gemeenten hebben besloten ook geen lokaal verbod in te stellen, omdat ze vinden dat dit niet te handhaven is zolang er geen landelijk verbod is. Een deel ervan is voor een vuurwerkverbod in heel Nederland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!