Naaktbeelden van gips inspiratie voor kunstwerk academie

Burgers van Maastricht © L1
In Maastricht is donderdagmiddag het kunstwerk 'Burgers van Maastricht' onthuld. Het kunstwerk op het Herdenkingsplein is gemaakt door kunstenaarsduo Les Deux Garçons uit Landgraaf, bestaande uit Roel Moonen en Michel Vanderheijden van Tinteren.
Het kunstwerk is er gekomen op initiatief van de Gemeente Maastricht en Maastricht Institute of Arts in het kader van het 200-jarig bestaan van de kunstacademie van Zuyd Hogeschool.

'Echt naakt was not done'

'Burgers van Maastricht' bestaat uit drie beelden van ongeveer vier meter hoog. Het zijn bronzen beelden die wit zijn van kleur. Roel Moonen legt uit: "Deze kleur verwijst naar de gipscollectie van de academie. Die stamt uit de tijd van de oprichting. Men wilde dat men kon leren tekenen en schilderen met het naakte menselijk lichaam als voorbeeld.
Echt naakt was toen 'not done', en dus werd er een 'gipsotheek' gecreëerd." De gipscollectie bevat zo'n 500 afgietsels van kunsthistorische beelden, architectuurfragmenten en voorbeelden van mens- en dierenanatomie. "Aan de hand van die beelden werden er nieuwe beelden gemaakt door de studenten", zegt Moonen. Hij en Vanderheijden van Tinteren studeerden aan de Maastrichtse kunstacademie.

Voorbeeld voor nieuwe beelden

De beelden uit de 'gipsotheek' hebben de kunstenaars gebruikt als startpunt voor het creëren van de nieuwe beelden voor 'Burgers van Maastricht'. Vanderheijden van Tinteren: "We hebben de gipscollecties gefotografeerd en als het ware de foto's in stukken geknipt. Hierdoor hebben we nieuwe lichamen gecreëerd met bijvoorbeeld de benen van het ene beeld, het bovenlichaam van een ander beeld, en het hoofd van weer een ander beeld. We hebben wel de delen van de beelden weergegeven zoals ze ook in de gipscollectie voorkomen."

Diversiteit onder burgers van Maastricht

De kunstenaars willen met het kunstwerk aan de hand van de beelden hedendaagse thema's aan de kaak stellen. "We zijn ons gaan afvragen wie tegenwoordig nog de burgers van Maastricht zijn. Dat is heel divers geworden mede doordat Maastricht een studentenstad is. Ook die diversiteit willen we in de beelden terugbrengen, met actuele onderwerpen zoals genderdiversiteit, zijn wie je wil zijn, seksualiteit en religie. We hebben de beelden uit de 'gipsotheek' naar het heden getrokken."

Maastricht Institute of Arts viert in 2023 haar 200-jarig bestaan. De academie startte in 1823 als de Stadsteekenschool. Later ging de school op in de Burgeravondschool en het Stadsteekeninstituut. Door de jaren heen stond de school verder onder andere bekend als de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten en de Rijkshogeschool Maastricht.

In 2002 werd de academie onderdeel van Zuyd Hogeschool. Het bevat de verschillende afdelingen Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Maastricht Academy of Media Design and Technology en Maastricht Academy of Architecture.

Knipoog naar Rodin

De naam 'Burgers van Maastricht' is een knipoog naar 'Burgers van Calais', gemaakt door de franse beeldhouwer Rodin in 1886. Rodin's kunstwerk bestaat uit zes beelden. Zij geven de zes mensen weer die hun leven aanboden aan de Engelse bezetter in ruil voor dat hun stad zou worden gespaard. "Maar eigenlijk was het vooral de titel van het werk van Rodin die ons inspireerde. De zes beelden van Rodin communiceren onderling met elkaar, dat wilden we ook in ons kunstwerk naar voren laten komen", zegt Vanderheijden van Tinteren.

Beelden gaan een eigen leven leiden

Hoe lang de beelden onaangetast wit zullen blijven, is de vraag. Maar de kunstenaars zijn niet bang dat er iets met de witte kleur zal gebeuren. "We hebben natuurlijk graag dat de beelden blijven zoals ze zijn. Maar vanaf het moment dat je een beeld op zijn plek zet, gaat zo'n beeld ook een eigen leven leiden. En we hopen dat men ze laat zijn zoals ze zijn, uit respect."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!