'Laat ons hopen, een nieuw leven in Heerlen-Noord'

Beeld uit de documentaire Laat ons hopen, een van de barbecues in de wijk die het Nationaal Programma Heerlen-Noord afgelopen zomer heeft georganiseerd. © @L1
Hoge werkeloosheid, lage levensverwachting, armoede, slechte gezondheid, onveilige buurten, kansen-ongelijkheid, kinderen met taalachterstand. In Heerlen-Noord is het aan de orde van dag. Maar de bewoners knokken ertegen, al verliezen ze zo af en toe simpelweg de hoop.
Als het aan het Nationaal Programma Heerlen-Noord ligt, is over 25 jaar die negatieve spiraal doorbroken. En maakt het niet meer uit of je wieg in Heerlen-Noord, of een paar kilometer verderop in het zuiden van de stad staat.

Grootste armoede

Het is niet de eerste keer dat in Heerlen een programma wordt gestart om het tij te keren. De stad kampt al sinds de jaren zeventig met de gevolgen van de mijnsluiting, zowel op het gebied van gezondheid als op sociaaleconomisch vlak. In de top twintig van steden in Nederland met grootste armoede, prijkt Heerlen op de eerste plek, boven Rotterdam.

Achterstand

Het Nationaal Programma Heerlen-Noord wil op de lange termijn met een netwerk van bewoners, scholen, woningcorporaties, de gemeente, het Rijk, zorgverzekeraar CZ, de GGD, ondernemers en maatschappelijke organisaties een ultieme poging wagen de levensloop van de inwoners van Heerlen-Noord te verbeteren. Net zoals ze dat als sinds 2012 proberen met het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, onder leiding van Marco Pastors, en zoals achttien andere Nederlandse gemeenten dat doen met hun achterstandswijken. Van Groningen tot Amsterdam.

Documentaire

In de documentaire Laat ons Hopen stellen we de vraag of het leven in Heerlen maakbaar is door te focussen op de volgende generatie, de nieuwste inwoners van de stad. We volgen directeur Ron Meyer die te maken heeft met een gigantische opgave en torenhoge verwachtingen, hulpverleners die achter de voordeur proberen te komen en moeders die het anders willen. De documentaire is op L1.nl/limburg-doc te bekijken.
Dit artikel is onderdeel van het programma rond 'Laat ons Hopen’, een documentaire van L1 en Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Vanaf 16 december te zien op L1.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!