Verhoogd dreigingsniveau: blijven kersttoeristen weg?

Kerstsfeer in Valkenburg. © Kerststad Valkenburg
Vanwege het verhoogde dreigingsniveau zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. Heeft dit effect op de bezoekersaantallen van de kerstgrotten in Valkenburg en Magisch Maastricht of blijven mensen gewoon de kerstgezelligheid opzoeken?
Zowel in Valkenburg als in Maastricht zijn extra maatregels getroffen. In Valkenburg zijn bijvoorbeeld betonblokken geplaatst en kunnen mensen worden gecontroleerd. Bij het kerstevenement in Maastricht zijn extra beveiligers ingezet.

Toegenomen dreigingsniveau

Het verhogen van het dreigingsniveau van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel) betekent dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland reëel is. "Die dreiging geldt natuurlijk voor heel Nederland. Plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zijn extra kwetsbaar. Dus ook de kerstmarkt in Valkenburg", zei burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul. "We verscherpen de maatregelen en zijn extra alert. Dat betekent ook dat mensen gecontroleerd kunnen worden (bijvoorbeeld het controleren van tassen) als wij daar aanleiding voor zien."
Prevoo roept mensen op om de drukte te mijden en het liefst op een doordeweekse dag te komen. Dat maakt het beveiligen van de markten minder lastig.

Kersttoerisme

Ondanks de dreiging draait het kersttoerisme nog steeds op volle toeren. "We hebben slechts een handjevol annuleringen", zegt een woordvoerder van Visit Zuid-Limburg, de organisatie achter Kerststad Valkenburg. "Met een handjevol spreek ik over vier tot vijf annuleringen. Er zijn wel veel vragen van bezoekers: gaat het gewoon door én is alles wel open?" Volgens de woordvoerder zijn de parkeerplaatsen in het Geulstadje gewoon vol. Ook in Maastricht zien ze geen terugloop van het aantal kerstshoppers. "Ook hier is het gewoon druk", zegt Yvo Gustings van Trichter BV, dat Magisch Maastricht op het Vrijthof organiseert. Hij vindt het goed dat er extra alertheid is, maar hij vraagt zich af of het dan alleen maar om kerstmarkten gaat. "Mensen die kwaad in de zin hebben, kunnen immers ook in een drukke winkelstraat toeslaan. Laten we vooral hopen dat bezoekers niet bang worden en gewoon de gezelligheid blijven opzoeken."

Dreigingsniveau verhoogd
Het risico op een terroristische aanslag in Nederland is toegenomen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt dat er een 'reële kans' is op een aanslag. Daarom is het dreigingsniveau dinsdag verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel), het op een na hoogste niveau.

Onder meer onder invloed van het opgelaaide conflict in het Midden-Oosten en koranverbrandingen in diverse landen is het aantal oproepen tot aanslagen door jihadistische organisaties toegenomen. Recente aanslagen in omringende landen laten volgens de NCTV zien dat aan deze oproepen ook gehoor wordt gegeven.

Toename aanslagen

In Parijs geldt sinds kort een geel reisadvies vanwege mogelijke gewelddadige en terroristische aanslagen. Ook in Duitsland is een verhoogde terreurdreiging. Vlak voor de feestdagen in een periode met veel kerstmarkten. Volgens terrorisme-expert Glenn Schoen lijkt het aantal aanslagen toe te nemen. "Sinds op 7 oktober de oorlog begon tussen Israël en Hamas, zijn er in Frankrijk al drie aanslagen geweest", zegt hij in gesprek met RTL Nieuws. "Het lijkt erop dat dit wel met elkaar te maken heeft. Het is echter niet te voorspellen hoe dat er de komende tijd uitziet."

Let op je omgeving

"Onlangs zijn er nog twee tieners opgepakt bij Keulen in Duitsland die een aanslag wilden plegen. Het spreekt voor de veiligheid van Duitsland dat ze gepakt zijn. Maar er zijn ook veel terroristen die als eenling opereren. Het is dus niet te voorspellen of we ons echt zorgen moeten maken. Maar er is zeker een mate van gevaar, dus let goed op je omgeving", geeft Schoen als advies mee. "Er zijn een paar concrete acties die je kunt ondernemen. Onderzoek van tevoren goed waar je heen gaat. Hoe drukker de plek, des te groter de risico's. Dit betekent niet dat je niet naar toeristische plekken kunt, maar let daar wel extra goed op."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!