Afgerost, bedwelmd, gewurgd en beroofd: OM eist 22 jaar cel

Onderzoek bij de woning van Henk Hoeben in Weert, juli 2022. © WeertdeGekste
Wie is er verantwoordelijk voor de dood van de 59-jarige groenteteler en imker Henk Hoeben uit Weert, juli vorig jaar? Volgens justitie wijst alles erop dat Iwona R. en Wojtek C. dit op hun geweten hebben. Eis: tweeëntwintig jaar cel.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 41-jarige Iwona en Wojtek (42) - allebei van Poolse komaf - van brandstichting en gekwalificeerde doodslag. "Ze hebben beiden actieve handelingen verricht. Ze hebben het recht van Hoebens leven ontnomen. Hun daad is onomkeerbaar. Hoeben heeft gevochten voor zijn leven", aldus de officier van justitie.

Roof, brand en dode hond

Het OM denkt dat de bijenman begin juli 2022 om het leven is gebracht om een beroving door het duo te verhullen. En de brand in de woning van Hoeben aan de Vlasvenweg? "Die is gepleegd om sporen te wissen", zegt justitie donderdag in de rechtbank van Roermond. Niet alleen de groenteteler overleeft het niet, ook zijn trouwe viervoeter Falco is dood.

Bedwelming met chloroform

Op 7 juli heeft Hoeben voor het laatst contact met zijn vrienden via WhatsApp. Ze maken zich zorgen en schakelen zijn familie in, waarna het onderzoek gaat lopen. Politieagenten en brandweerlieden betreden op 10 juli de woning van het slachtoffer. In de slaapkamer vinden ze het lichaam van de groenteteler. Zijn benen zijn vastgebonden met een hondenriem en om zijn hals hangen twee telefoonkabels. Aan het lichaam zien de hulpdiensten roet- en brandschade. Het toxicologisch onderzoek wijst op chloroform in het hersen- en longweefsel van de imker. Het inademen van de damp kan bewusteloosheid veroorzaken. Het slachtoffer is bedwelmd met chloroform, waarna hij door wurging om het leven is gekomen.

Duizenden euro's overmaken

Camerabeelden registreren dat er schermutselingen hebben plaatsgevonden tussen het slachtoffer, Wojtek en Iwona bij de woning in Weert. De bijenman wordt met een baksteen geslagen. Maar wat viel er te halen bij de hardwerkende bijenman? Simpelweg geld. En dat wist Iwona.
Ze werkte sinds 2009 voor hem en woonde op zijn terrein, in een caravan. Uit politieonderzoek blijkt dat Hoeben 15.000 euro heeft overgemaakt naar de Poolse vrouw. Ze heeft hem wijsgemaakt dat ze duizenden euro's moest betalen vanwege een rechtszaak. Hoeben krijgt de indruk dat ze hem wil oplichten, maar helpt haar toch. Waarom eigenlijk? Er zou sprake zijn geweest van een 'relatie' tussen Iwona en de imker, laten chatberichten tussen hen zien.

Accuzaag en laptop verpatsen

Maar wat neemt het duo uiteindelijk mee? Onder meer sleutels, een accuzaag, een laptop en een usb-stick. De zaag en de laptop worden in het thuisland van het tweetal verkocht voor 900 zloty, dat komt neer op zo'n 208 euro. Enkele dagen na de vondst van het lichaam slaat de politie Iwona in de boeien. Handlanger Wojtek blijft ook niet lang uit handen van politie. Hij wordt een maand later, in augustus, in zijn geboorteland opgepakt.

'Hij raakte buiten bewustzijn'

Wojtek verklaart bij de Poolse politie dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de imker. In de rechtbank zegt hij donderdag iets anders. "Na de vechtpartij raakte hij buiten bewustzijn. Ik was in shock en dacht dat hij overleden was. Iwona wees me aan waar het geld zou moeten liggen. Ik heb hem niet gewurgd, maar ik heb ook niet gezien dat zij hem gewurgd heeft."
De Poolse ex-werkneemster blijft met haar vinger naar haar compagnon wijzen en zegt onder druk te zijn gezet. Iwona geeft wel toe dat ze haar oude baas met een baksteen heeft geslagen. Maar hoe zit het met het roesmiddel? "Ik heb niks met die chloroform te maken. Ik heb het niet in mijn bezit gehad."

'Strookt niet met de werkelijkheid'

Advocaat Lotna Kleczewski (Wojtek) vindt dat de verklaringen van Iwona geen stand kunnen houden. "Het strookt niet met werkelijkheid", zegt Kleczewski. Datzelfde geldt voor de verklaringen van Wojtek, vindt raadsman Johan Mühren (Iwona).
De rechter doet eind januari uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!