Vertrouwen in gemeentebestuur Horst aan de Maas fors gedaald

Gemeentehuis in Horst aan de Maas. © Omroep Horst aan de Maas
Het vertrouwen dat inwoners van Horst aan de Maas hebben in burgemeester Ryan Palmen en de wethouders van de gemeente, is de afgelopen jaren flink gedaald. Inwoners vinden onder meer dat er te weinig controle is op het werk van de burgemeester.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente, dat in bezit is van Omroep Horst aan de Maas.

Gekelderd

Uit het rapport van onderzoeksbureau Invior blijkt dat 5 procent van de respondenten geen vertrouwen heeft in burgemeester Ryan Palmen. Vier jaar geleden was dat nog 1 procent. Nog opmerkelijker is dat het aantal respondenten dat wel vertrouwen heeft in Palmen is gekelderd. In 2019 was dat nog meer dan de helft, nu ligt dat rond de 5 procent.

Partijdig

Eén van de redenen die worden genoemd voor het lage vertrouwen in Palmen is dat hij voor eigen voordeel en winst zou gaan en dat de burgemeester te weinig kennis zou hebben. Een inwoner zegt: "Geen financieel gewin, maar wel een partijstandpunt terwijl een burgemeester onpartijdig hoort te zijn."

Weinig controle

Het vertrouwen in de wethouders, de gemeenteraad en ambtelijke organisatie van Horst aan de Maas is ook flink gedaald. Ook hier worden redenen als te weinig controle, gebrek aan kennis en eigen voordeel genoemd. Eén inwoner zegt dat bij wethouders "het belang van externe ondernemers zwaarder weegt dan die van haar eigen inwoners".

Reactie Palmen

Volgens burgemeester Ryan Palmen zijn de resultaten van het onderzoek voor een deel het gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen die in heel Nederland spelen: "We zien dat het landelijk beeld ook aan Horst aan de Maas niet voorbij is gegaan. Hier spelen en hebben een aantal kwesties gespeeld dat mensen rechtstreeks geraakt heeft." Volgens de gemeente worden de resultaten beïnvloed door onder andere de polarisatie en social media.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!