Extra veiligheidsmaatregelen bij kerstmarkten Valkenburg

Honderdduizenden bezoekers komen jaarlijks naar de kerstmarkten in Valkenburg. © ANP
In Valkenburg worden de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd naar aanleiding van het verhoogde dreigingsniveau in Nederland.
Dat vertelde burgemeester Daan Prevoo woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow op de radio.

Kwetsbare punten

"We zetten extra in op waakzaamheid, alertheid en veiligheid. We willen meer mensen inzetten bij kwetsbare punten. Ook gaan we de politie vragen om extra politievrijwilligers in te zetten, om meer ogen op straat te krijgen", aldus Prevoo.
De burgemeester wil extra maatregelen nemen omdat de kerstmarkt in Valkenburg 'op nummer 1 staat' wat populariteit betreft, en kerstmarkten door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) expliciet genoemd worden als kwetsbare locaties. "Dit is de keerzijde van het succes, en hier hebben we geen draaiboeken voor klaarliggen. Het is een beetje onwerkelijk."

Dreigingsniveau verhoogd
Het risico op een terroristische aanslag in Nederland is toegenomen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt dat er een 'reële kans' is op een aanslag. Daarom is het dreigingsniveau dinsdag verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel), het op een na hoogste niveau.

Onder meer onder invloed van het opgelaaide conflict in het Midden-Oosten en koranverbrandingen in diverse landen is het aantal oproepen tot aanslagen door jihadistische organisaties toegenomen. Recente aanslagen in omringende landen laten volgens de NCTV zien dat aan deze oproepen ook gehoor wordt gegeven.

'Geen paniek'

Prevoo benadrukt dat hij geen paniek wil veroorzaken, maar hij wil het verhoogde dreigingsniveau ook niet bagatelliseren. "Het is ongekend druk, drukker dan voorgaande edities. We zijn in de weekenden al uitverkocht. We roepen op tot meer spreiding: kom doordeweeks. Hoe meer spreiding, hoe beter wij de veiligheid kunnen garanderen."
Vorig jaar kwamen maar liefst 600.000 mensen uit heel Europa naar Valkenburg. Alleen al naar de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot zijn honderdduizenden bezoekers geweest. Naar de kerstparade hebben ook nog tienduizenden bezoekers gekeken.

Andere kerstmarkten

De gemeente Maastricht laat weten ook extra veiligheidsmaatregelen te nemen voor de kerstmarkt Magisch Maastricht op het Vrijthof. Welke dat zijn, laat de gemeente in het midden. "Daar doen we verder geen mededelingen over", aldus een woordvoerder. Ook Roermond geeft geen details: "In het belang van de veiligheid doen wij in de regel geen concrete uitspraken over onze betrokkenheid of wijze van beveiliging bij specifieke evenementen. Daarmee zouden we mogelijk kwaadwillenden in de kaart kunnen spelen. We kunnen wel zeggen dat wij vanzelfsprekend rekening houden met de actuele situatie binnen en buiten Roermond en dat we daarover ook regionaal in gesprek zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!