Hertenkampen mogen blijven door uitzondering op dierenlijst

Damhert met jong © iStock
Hertenkampen kunnen voortbestaan, meldt demissionair minister Piet Adema (Landbouw). Vanwege de lange geschiedenis van hertenkampen in Nederland, worden dam- en edelherten toch uitgezonderd van een aanstaand houdverbod.
Zij staan niet op de zogeheten positieflijst van dieren die als hobby- en huisdier te houden zijn, maar mogen alsnog worden gefokt.

Aangescherpte lijst

Dieren die niet op de aangescherpte hobbydierenlijst staan, mogen niet meer worden aangeschaft. Wel mogen eigenaren een dier houden totdat het is gestorven. Ook hertenkampen mochten volgens het kabinet openblijven, totdat het laatste dier overleden zou zijn. De maatregelen zouden op z'n vroegst volgend jaar juli ingaan.

Lange historie

Op dat besluit kwam veel kritiek. Onder meer de provincie Drenthe vroeg Adema om hertenkampen toe te blijven staan, vanwege de lange historie die de provincie ermee heeft. Het hertenkamp in de Drentse hoofdstad Assen bestaat al sinds 1841. De provincie wees ook op hun maatschappelijke waarde, bijvoorbeeld als dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Drenthe laat in een reactie weten blij te zijn dat de minister terugkomt op zijn voornemen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!