Heerlen-Noord krijgt vijf miljoen voor onderwijs

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN) krijgt 5 miljoen euro om de aanpak tegen laaggeletterdheid, vroegtijdige schoolverlating en onderwijsachterstand uit te breiden.
Het gaat om SPUK-geld, dat is een specifieke uitkering van de overheid. Het geld wordt in Heerlen-Noord gebruikt om de projecten Rijke Schooldag en peuteropvang uit te breiden van twee naar zes basisscholen.

Officiële toekenning

NPHLN had 20 miljoen aangevraagd voor een periode van drie jaar. Programmadirecteur Ron Meyer verwacht dat de hele aanvraag is goedgekeurd, maar dat de officiële toekenning in januari komt. Eerder werd maandag bekend dat er 27,6 miljoen Rijksgeld beschikbaar is voor het verduurzamen van particuliere woningen in Heerlen-Noord. Meyer is tevreden, maar laat weten: "We hebben een half miljard nodig."

Beter onderwijs

NPHLN is 21 maanden op weg in wat Meyer een 'marathon' noemt. Wie nu in Heerlen-Noord geboren wordt, leeft zes jaar minder lang dan iemand die een paar kilometer verderop in het zuiden van de stad wordt geboren. De aanvraag van 20 miljoen is dan ook niet voldoende om in 25 jaar de omstandigheden en de levens van inwoners te verbeteren. Meyer zegt jaarlijks dat bedrag nodig te hebben, gedurende de hele periode, voor de "sociale inhaalrace die pijn gaat doen". Het komt neer op een totaal van een half miljard euro.

Heerlen-Noord is in Nederland aanvoerder van de twintig armste gebieden. De regio prijkt bovenaan de lijsten van: onveiligheid, laaggeletterdheid, drugsoverlast, laag opleidingsniveau, sociale woningbouw, bijstandsuitkeringen, arbeidsongeschiktheid en het aantal meldingen bij Veilig Thuis.

Met de Rijke Schooldag bestrijdt NPHLN laaggeletterdheid, vroegtijdige schoolverlating en verwachte onderwijsachterstanden door extra lesuren op basisscholen te organiseren. Daarnaast wil het programma dat er meer gebruik wordt gemaakt van de gratis Peuteropvang.

Activiteiten

In de afgelopen 21 maanden organiseerde het NPHLN verschillende activiteiten om in contact te komen met de inwoners. Zo waren er buurtbarbecues, een gratis kerstfeest in kasteel Hoensbroek, is er een leerorkest voor kinderen en krijgen 3000 jongeren gratis toegang tot de digitale krant van De Limburger. Daarnaast is er een initiatief als de Academie voor Sociale Stedelijke Ontwikkeling, een samenwerking met Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit. In de academie wordt er door deskundigen gekeken naar structurele oplossingen.
Ondertussen probeert het NPHLN een plek tussen andere Rijksprogramma’s veilig te stellen. Er loopt een programma dat heel Zuid-Limburg gezonder wil maken en een andere om de brede welvaart in het hele gebied te vergroten. Daarnaast wil de gemeente Heerlen met Kansrijk van Start al voor de conceptie vat krijgen op de levens van de aankomende inwoners, aangevuld met de lokale coalitie Kansrijke Start, die hetzelfde doet maar in de omliggende regio.

Verschil maken

Kortom, er loopt al heel veel. Hoe wil het NPHLN dan het verschil maken? Meyer: "Het Nationaal Programma gaat over heel Heerlen en Parkstad. We willen van de tegenstelling tussen noord en zuid af. Als een kind in Heerlen drie jaar Rijke Schooldag heeft gehad en verhuist naar bijvoorbeeld Kerkrade, wil je niet dat het stopt. Zeker als de doorstroom van mensen zo hoog blijft in Parkstad."

Invloed

Minder zichtbaar is de invloed die Meyer heeft op het gemeentelijk beleid. Hij is de aanjager van een nieuwe gemeentelijke verordening die op basis van sociaaleconomische criteria bepaalt wie in bepaalde wijken van Heerlen mag komen wonen. Het is de Heerlense versie van de zogenaamde Rotterdamwet, een landelijke wet die de leefbaarheid in kwetsbare wijken moet verbeteren door bijvoorbeeld te selecteren op inkomen. Meyer zag dat mensen van buiten Heerlen, zonder werk en met een grote vraag naar sociale voorzieningen de goedkope huizen kregen. "Zo ontstaan de enclaves van armoede en krijgen we niet de wijken met de binding en de solidariteit die nodig is."
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De documentaire 'Laat Ons Hopen, een nieuw leven in Heerlen-Noord' is hier te zien.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. © Website: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!