27,8 miljoen voor verduurzaming Heerlense woningen

Vrieheide, Heerlen-Noord © L1
Heerlen krijgt 27,8 miljoen euro uit het Volkshuisvestingsfonds. Met dat bedrag wil de gemeente ruim achthonderd particuliere woningen in Heerlen-Noord gaan renoveren en verduurzamen.
De gemeente wil, en moet vanuit het Volkshuisvestingsfonds, binnen twee jaar beginnen met de renovatie van die woningen.

Heerlen-Noord

De toekenning is goed nieuws voor Ron Meyer, directeur van Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN). "We zijn er tevreden over maar het is geen reden voor een feest. Het is het resultaat van een vastberaden samenwerking." Leefbaarheid in Heerlen-Noord staat centraal in die samenwerking. Mensen die in Heerlen-Noord geboren zijn, hebben over het algemeen al een achterstand ten opzichte van iemand een paar kilometer zuidelijker in de stad. "Het geld is brandstof voor de inhaalrace. Het is een marathon om die achterstand goed te maken", aldus Meyer.

Erkenning

Wethouder Casper Gelderblom is tevreden met de subsidie. "Het is een erkenning voor de problematiek in Heerlen-Noord", zegt hij. "Het is goed nieuws voor iedereen die zijn huis graag wil verbeteren maar dat simpelweg niet kan." Toch is de subsidie volgens de wethouder slechts een begin. "Als je alles bij elkaar op gaat tellen, kom je op een bedrag uit dat in de honderden miljoenen loopt. We willen mensen helpen hun woningen te verduurzamen zodat die nog tientallen jaren door kunnen. Daar zijn grotere bedragen bij nodig en bij voorkeur zelfs structureel."
De woningen worden niet alleen duurzamer, ook is er nu ruimte om te investeren in de leefbaarheid. "We kunnen zorgen dat woningen levensloopbestendig worden. Zo combineren we duurzaamheid met het sociale aspect."

Regio Parkstad

Niet alleen Heerlen ontvangt geld uit het fonds. De gehele regio Parkstad kan miljoenen verwachten. Zo ontvangen Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade ook nog luttele miljoenen wat maakt dat de gehele regio in totaal 38 miljoen euro uit het Volkshuisvestingsfonds mag bijschrijven. Dat is ruim 13,5 procent van het gehele beschikbare budget. Met het geld kunnen er in de regio in totaal 842 woningen worden gerenoveerd en worden er zelfs 64 gesloopt vanwege de slechte staat.

Particuliere betrokkenheid

Met de ruim achthonderd woningen wordt er ook een beroep gedaan op de eigenaren van die woningen. Daar zal medewerking van worden verlangd. "We hebben allerlei plannen die we de komende periode gaan uitwerken. Het belangrijkste is een buurtgerichte aanpak. We zullen niet los plukjes gaan aanpakken, maar meteen hele straten of complexen. Dat zullen we de komende periode nog concreter gestalte gaan geven."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!