Een klasse apart: Wat na een verblijf bij Via Jeugd?

De jeugdzorgcampus in Cadier en Keer vanuit de lucht. © Bing Maps
Als 18-plusser valt ze wettelijk niet meer onder jeugdzorg. Je moet dan in principe een instelling zoals Via Jeugd in Cadier en Keer verlaten. Zo ook de 19-jarige Kaely.
Kaeley heeft de overstap kunnen maken naar Begeleid Wonen bij Mondriaan.

Trots

Ze is zichtbaar trots op haar stap naar meer zelfstandigheid. "Ik kan hiermee laten zien dat heel veel begeleiders die zeiden dat het nooit iets met me zou worden geen gelijk hebben gekregen!" Kinderpsychiater René Cardynaals bij Via Jeugd is ook blij met de vorderingen van Kaeley. "Tegelijkertijd krijg ik pijn in mijn maag omdat ik weet dat er heel veel jongeren zijn die die overstap niet kunnen maken."

Onduidelijkheid

Zoals Zoë bijvoorbeeld, die in aflevering 3 van 'Een Klasse Apart' vertelt over de vele trauma’s die ze al op jonge leeftijd heeft opgelopen. Ze snakt naar passende therapie. Kort na het tv-interview loopt ze weg. In aflevering 4 vertelt ze waarom. "Ik ben bijna 18 en er is al maanden geen duidelijkheid over waar ik naar toe ga." Die onzekerheid knaagt aan Zoë.
Voormalig Via Jeugd directeur Harm Wijgergangs bevestigt dat de vervolgstap van de instelling vaak niet van een leien dakje gaat. "Dat heeft deels te maken met feit dat er in Limburg te weinig woonvoorzieningen zijn voor deze jongeren. Vaak is ook sprake van angst bij de nieuwe zorgaanbieder om zich te ontfermen over jongeren met complexe problemen. Gemiddeld genomen worden jongeren vier tot vijf keer afgewezen. Bij één meisje is dat zelfs meer dan 40 keer gebeurd."
Hoewel ze Via Jeugd de rug heeft toegekeerd, houdt Zoë contact met haar mentor Chantal. Die blijft in de gesprekken met haar pupil hameren op de gevolgen van het weglopen. "Wanneer Zoë zich buiten het zicht houdt van de instellingen houdt de hulp van die instellingen vrij snel op."

Hekel aan mensen

Sam verbleef twee keer op de gesloten jeugdzorginstelling in Cadier en Keer. Na terugkeer bij zijn vader kreeg het gezin nog een aantal maanden ambulante begeleiding. Met name de vader van Sam was heel blij met die ondersteuning ter verbetering van het slechte contact met zijn zoon. "Het is alleen jammer dat zo’n begeleiding geldt voor een afgebakende periode. Daarna is het, of je er nou klaar voor bent of niet, voorbij." Sams zus Dorien kijkt met gemengde gevoelens terug op deze begeleiding en het verblijf van haar broer bij Via Jeugd. "Het heeft naar mijn idee allemaal niet geholpen." Volgens Sam gaat het momenteel stukken beter: "Sinds ik een Mechelse herder heb, ben ik daar veel mee op stap. Ik moet niet te lang mensen om me heen hebben. Ik zie ze liever komen dan gaan."
Bekijk alle afleveringen via: L1.nl/een-klasse-apart
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!