Venlose drugsbaron Dori X. moet acht jaar de cel in

Op verschillende plaatsen in de bossen waren synthetische drugs geproduceerd © Track'88
De rechtbank in Den Bosch heeft Venlonaar Dori X. (59) veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de productie van synthetische drugs, onder meer in het beschermd natuurgebied het Zwart Water in Venlo.
Twee medeverdachten, een 37-jarige man uit Eersel en een 44-jarige man uit Deurne, gaan respectievelijk zeven en zes jaar de cel in.

Meer dan een ton

Volgens de rechtbank vormden de mannen een criminele organisatie. Ook moeten de verdachten een rekening van 140.000 euro betalen voor het opruimen van drugsafval. Bovenop de opgelegde straf bepaalde de rechtbank dat Dori X. een eerdere voorwaardelijke invrijheidstelling van drie jaar alsnog moet uitzitten.

Eis van justitie

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder elf jaar en acht maanden tegen Dori X. geëist en drie jaar extra wegens de eerdere voorwaardelijke invrijheidstelling. Tegen de twee andere verdachten eiste het OM acht jaar cel.

Meerdere drugslabs

Volgens de rechtbank waren de mannen betrokken bij drugslabs in natuurgebied het Zwart Water in Venlo en bij het erf van mensen in de buurt. Daarnaast op een vakantiepark bij Venray en bij het bedrijf waar de man uit Deurne medevennoot was. Het drugsafval werd op meerdere plekken in het Zwart Water gedumpt.

'Herhaling voorkomen'

De Venlonaar is meermaals veroordeeld tot forse straffen om drugsdelicten, en liep bovendien in een proeftijd. Dat weerhield hem er niet van nieuwe misdrijven te plegen, aldus de rechtbank. "Hij blijkt extreem hardleers. Alleen het opsluiten van deze verdachte blijkt herhaling te kunnen voorkomen."

Andere drugsdelicten

Dori X. is nog niet van justitie af. Er loopt nog een onderzoek naar hem als verdachte van andere drugsdelicten. Daarvoor moet hij zich later voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden.

Naar Turkije vluchten

Een tijdje geleden had de rechtbank Dori X. in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak tijdelijk op vrije voeten gesteld. Maar half oktober pakte de politie de man weer op. Volgens het OM wilde hij naar Turkije vluchten om daar Turks staatsburger te worden en zo zijn vervolging en straf te ontlopen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!