Paul S. is 20 jaar na viervoudige moord opnieuw vrij man

Een rechtbanktekening van Paul S. © Beeld: L1
De voor vier moorden veroordeelde Paul S. uit Kerkrade wil zijn leven vervolgen als vrachtwagenchauffeur. Hij wil in België gaan wonen, dichtbij zijn familie.
Dat zei de oud-marinier maandag in de rechtbank waar over de beëindiging van zijn tbs-traject werd gesproken. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als deskundigen achten het verantwoord dat Paul S. kan gaan en staan waar hij wil. De rechtbank ging daarmee akkoord.
"Geen straf of maatregel zou voor dit delict hoog genoeg zijn. Na een traject van 20 jaar zou Paul nu volledig terugkeren in de maatschappij. Het leed kan daarmee niet ongedaan worden gemaakt. Maar alle behandelingen zijn doorlopen. Ik wens u succes", zei de officier van justitie maandag.

Nieuwe relatie

Ook deskundigen adviseren het tbs-traject te beëindigen, omdat het gevaar op recidive klein zou zijn. Paul S. heeft hij zich gehouden aan alle voorwaarden. Maar hoe gaat het dan als hij een nieuwe relatie aangaat, kan het dan niet opnieuw misgaan? "Hij heeft familie waarop hij terug kan vallen, maar ik heb er voldoende vertrouwen in dat het goed gaat", zei een medewerker van de reclassering.

Sociaal netwerk

Paul S. (57) gaf maandag aan dat hij al drie jaar woont in een dorpje bij Groningen en daar een sociaal netwerk heeft opgebouwd. Eens in de drie weken heeft hij contact met de reclassering, maar verder is hij al een tijdje een vrij man. Hij is daar met muziek bezig, maar sport ook veel: hardlopen en fietsen. Ook is hij op zoek naar een baan als vrachtwagenchauffeur. Het rijbewijs heeft hij gehaald en de chauffeursopleiding heeft hij inmiddels afgemaakt. Hij wil daarna dichtbij zijn familie gaan wonen, maar niet in Limburg. "Het meest voor de hand liggende is in België, ook met respect naar de nabestaanden, ik ga niet naar Parkstad", zei Paul S. Hij zei ook nog de rechters van 20 jaar geleden dankbaar te zijn dat ze hem een tweede kans hebben gegeven en hem niet levenslang hebben opgesloten.

Schoonfamilie

Paul S. vermoordde in 2003 in Kerkrade zijn schoonouders Leo en José Vromen. Verder schoot hij ook zijn ex-vriendin Daniela en haar broer Patrick dood. Justitie eiste destijds levenslang, maar uiteindelijk kreeg Paul S. in hoger beroep 20 jaar cel en tbs. Omdat hij nog in een oude regeling viel, kon hij in 2010 al starten met zijn tbs-traject. Om de een of twee jaar beoordeelt de rechtbank of dat traject moet worden verlengd, waarbij de adviezen van deskundigen een belangrijke rol spelen. Die deskundigen adviseren nu dat Paul S. is uitbehandeld en dat het risico op herhaling klein is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!