Oorlogskerkhof Margraten opent nieuw bezoekerscentrum

De Amerikaanse ambassadeur opent het Visitor Center in Margraten © L1
Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is maandag een nieuw bezoekerscentrum geopend.
De Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal was persoonlijk aanwezig om het officiële openingslint door te knippen. De aanwezigheid van Razdan Duggal -tussen bezoeken door aan Den Haag en Amsterdam- geeft aan hoe belangrijk de Amerikanen het oorlogskerkhof in Margraten vinden. Dat ondervond ook architect Vincent Panhuysen uit Voerendaal, die het nieuwe gebouw ontwierp. "Voor Amerikanen is dit heel belangrijk. Maar hoe ga je een bezoekerscentrum bouwen dat de sereniteit van deze plek niet verstoort? Hoe zet je een gebouw neer dat de begraafplaats niet overschaduwt? Dat was de grootste zoektocht".

Verantwoordelijkheid

Volgens Frenk Lahaye, directeur van het Visitor Center, is de bezoekersplek nodig omdat er steeds minder veteranen zijn die het verhaal uit eerste hand kunnen vertellen. "Die verantwoordelijkheid valt nu bij onze generatie. Daarvoor hebben we in dit bezoekerscentrum een film en een collectie. Kort allemaal, omdat mensen niet meer gewend zijn om te lezen. Aan al die verhalen over veldslagen koppelen we het verhaal van een soldaat die daarbij om het leven is gekomen. Maar we zorgen er ook voor dat je die soldaat kunt bezoeken op onze begraafplaats. Dat blijft het belangrijkste."

Wereldorde

Zowel Lahaye als Panhuysen zagen de wereld veranderen sinds de Limburgse architect zijn opdracht kreeg zes jaar geleden. "Er zijn veel gewapende conflicten in de wereld bijgekomen. De orde is veranderd. Het is maar de vraag of het offer dat de Amerikanen hebben gebracht vandaag de dag nog steeds zo zou gebeuren. Het is toch iets meer 'ieder voor zich' in deze tijd. Het bezoekerscentrium is wat dat betreft actueler dan ooit", aldus Vincent Panhuysen.
Een Amerikaanse legerhelm in het bezoekerscentrum van de begraafplaats © Jean-Pierre Geusens

Actuele relevantie

Juist die tijd van oorlog geeft het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten een diepere betekenis, zo zegt Charles K. Djou, secretary van de American Battle Monuments Commission. Daarin is hij ook duidelijk over de Amerikaanse posities. "Dit oorlogskerhof is vooral vandaag de dag uitermate relevant. De wereld moet nog steeds worden herinnerd aan de agressie van Rusland tegenover Oekraine. De wereld moet worden herinnerd aan concentratiekampen in China. En de wereld moet worden herinnerd aan de wreedheid richting het Joodse volk, zoals Hamas heeft gedaan in Israël. Dit oorlogskerkhof laat zien dat je die wreedheid en haat kunt overwinnen met hoop, doorzettingsvermogen en moed."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!