Ecologische Autoriteit: ook natuur Leudal in gevaar

De Leubeek in natuurgebied Leudal bij Nunhem © Istock
Er moeten snel maatregelen worden genomen om het Leudal te beschermen. De afgelopen jaren zijn er al verschillende dier- en plantensoorten verdwenen uit het natuurgebied, en volgens de Ecologische Autoriteit dreigt verdere verslechtering.
Om de natuur in de gelijknamige gemeente weer gezond te maken, moet de verdroging worden aangepakt, de waterkwaliteit worden verbeterd en de hoeveelheid stikstof teruggebracht. Ook is er beek- en bosherstel nodig, stelt de Ecologische Autoriteit.

Netwerk

Het natuurgebied in de gelijknamige gemeente ligt op de plek waar de Zelsterbeek en de Leubeek samenkomen, en is een Natura2000-gebied. Daarmee is het onderdeel van een netwerk van natuurgebieden dat over de hele Europese Unie verspreid is.

Stikstof

De Ecologische Autoriteit beoordeelt of de natuurdoelanalyses die provincies moeten opstellen in orde zijn. Aan de hand van die analyses moeten de provincies zelf maatregelen nemen om de natuur waar nodig te herstellen. In totaal zijn er 13 natuurgebieden onder de loep genomen, met vrijwel overal dezelfde problemen door verdroging en stikstof.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!