Provincie wil gratis trein en bus voor Limburgse minima

Bussen bij het station in Venlo © Istock
De provincie wil dat mensen met een minimuminkomen tijdens de daluren gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Er wordt gewerkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van Arriva, beschikbaar te stellen aan minima.
Een woordvoerster van openbaar vervoersgedeputeerde Jasper Kuntzelaers bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

Kosten

"Over de kosten en voorwaarden van de Meedoen Pas zijn we nog in gesprek met Arriva en de Limburgse gemeenten. We streven naar invoering van deze pas in 2024. Een besluit hierover is aan Provinciale Staten van Limburg", aldus de woordvoerster. De Meedoen Pas is een persoonlijke chipkaaart van Arriva voor onder meer statushouders, minima en mensen die re-integreren op de arbeidsmarkt. Die wordt nu nog door gemeenten verstrekt.
De pas is bedoeld om openbaar vervoer 'eenvoudiger en laagdrempeliger' te maken, en om gebruikers 'maatschappelijk perspectief' te bieden.

Bikkergeld

De provincie wil dit betalen met een deel van de zogeheten Bikker-gelden. Het demissionaire kabinet besloot dit najaar na een motie van ChristenUnie-kamerlid Mirjam Bikker om 300 miljoen euro uit te trekken voor het regionale ov. Dat geld is bedoeld om prijsstijgingen van de kaartjes te voorkomen en ook om investeringen te doen. Limburg kreeg bijna 14 miljoen euro, waarvan de helft werd gebruikt om een tariefstijging van bijna 12 procent ongedaan te maken.

Overleg

De andere helft kan geïnvesteerd worden. "De spelregels voor de motie-Bikker stelt het Rijk nog op, maar in afwachting daarvan legt de provincie Limburg wel al haar prioriteit bij de Meedoen Pas", aldus de woordvoerster. "Ten aanzien van de extra ruimte gaan we tevens in gesprek met zowel Arriva als Provinciale Staten om met inhoudelijke voorstellen te komen, met als doel een verbetering van de bereikbaarheid in Limburg."
Het is niet bekend hoeveel Limburgers in aanmerking komen voor de pas en hoeveel dit plan de provincie gaat kosten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!