Brug geopend: Maasband wordt eiland bij hoogwater

Dorpsbewoners komen een kijkje nemen bij de opening van de brug. © L1
De hoogwaterbrug die van het Steinse dorp Maasband een eiland maakt bij een hoge waterstand van de Maas, is vrijdag geopend. De brug heeft de naam Hoxweerdbrug gekregen.
De naam van de brug is een verwijzing naar Hoxweerd, een bosgebied dat vroeger op deze plek lag. Deze naam werd in maart 2021 uit bijna 100 suggesties gekozen.

Jongste en oudste

De brug werd geopend door burgemeester Marion Leurs, gedeputeerde Michael Theuns en de jongste en oudste inwoner van het Steinse Maasdorp. Zij hebben als eerste een ritje over de hoogwaterbrug gemaakt.

Eiland

Bij hoogwater wordt de Maasband in de toekomst een eiland in een zee van Maaswater. Op die manier krijgt het water meer ruimte, en wordt het dorp op die manier veel beter beschermd tegen overstromingen. Het eerste dorp dat bij hoogwater een eiland in de Maas wordt, is Visserweert bij Roosteren. Ook daar hoeven de inwoners niet meer bang te zijn voor overstromingen.

Ramp voorkomen

Al 15 jaar werkt het Consortium Grensmaas dag in dag uit aan de rivier tussen Maastricht en Maasbracht om overstromingen van de Maas tegen te gaan. Het effect daarvan was goed merkbaar tijdens de grote overstromingen van juli 2021. Bij de zijrivieren van de Maas - de Roer, de Geul en de Gulp - ging het vreselijk is. Maar bij de Maas bleef de schade nagenoeg beperkt. En daarmee werd dus een veel grotere ramp in Limburg voorkomen.
Het bordje bij de brug © L1
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!