Bijna geen vuurwerkoverlast meer in Landgraaf na maatregelen

Vuurwerk © iStock
Zo'n drie weken vóór oudjaarsavond horen we ze al regelmatig: harde knallen. Vaak illegaal vuurwerk dat wordt afgestoken, vaak door jongeren.
Voor politie en gemeenten is het dan ook een jaarlijks terugkerend probleem. Behalve in Landgraaf. Daar lijkt de overlast na jaren nu voorbij. Sterker nog, tot deze vrijdag was er nog maar één melding van vuurwerkoverlast binnengekomen bij de gemeente.

Eén melding

Dat komt door verschillende maatregelen van de gemeente. "We voeren nu stopgesprekken met de 'top tien'", legt burgemeester Richard de Boer uit. "Dit jaar hebben we al acht stopgesprekken gevoerd, met de jongeren die bijzonder in het oog springen." Met die gesprekken probeert de gemeente jongeren bewust te maken van hun illegale gedrag.

'Perspectief bieden'

Ook geldt er op verschillende plekken in Landgraaf een samenscholingsverbod. Straatcoach Nadim probeert jongeren daarom 'te vermaken' met activiteiten in het buurthuis. "Wij proberen perspectief te bieden voor jongeren, zodat ze zich niet op straat schuldig maken aan praktijken die niet nodig zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!