Populariteit Young Adult-boeken neemt toe

Onderzoekster Linda Ackermans op de Young Adult-afdeling van een boekenwinkel © L1
Het lijkt een gegeven dat jongeren steeds minder lezen. Toch is dat niet helemaal juist. De zogenaamde Young Adult-boeken, bedoeld voor jongvolwassenen, zijn populair.
Onderzoekster Linda Ackermans van de Radboud Universiteit pleit ervoor dat de Young Adult-categorie een plek op de leeslijst van middelbare scholieren krijgt.

Slechte leeservaring

"Je wilt jongeren aan het lezen houden", zegt Ackermans. "En als jongeren te vroeg moeten beginnen aan een boek waar ze nog niet klaar voor zijn, dan kan dat een slechte leeservaring opleveren en het leesplezier verminderen en dat wil je voorkomen." Volgens de onderzoekster is het daarom goed dat er boeken zijn die specifiek jongeren kunnen aanspreken.

Identiteit

Deze literatuur richt zich vooral op 15- tot 20-jarigen en bevatten thema’s zoals relatievorming of identiteitsvorming. "Vaak wordt nog gedacht dat het makkelijke boeken zijn om te lezen, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn," aldus Ackermans. "Net als in de volwassen literatuur heb je boeken van allerlei genres en niveaus en dat mag echt een plek in het literatuuronderwijs krijgen."

Zeventien

Mario Defauwes uit Margraten bracht afgelopen week zijn debuutroman Zeventien zijn is wreed uit. Een boek specifiek gericht op Young Adults. Het boek gaat over Maximilian, een jongen van zeventien die ontdekt dat hij op jongens valt. "Ik weet niet of ik op die leeftijd het had aangedurfd om zo'n soort boek te kopen", vertelt Defauwes. "Het is dan toch vrij zichtbaar. Wel zou zo'n boek mij geholpen hebben met mijn eigen coming-out."
"Het kan natuurlijk zo zijn dat als een jongere daarmee worstelt en die leest daarover in een boek, dat dat herkenning kan oproepen of een bepaald perspectief kan bieden voor de lezer", legt Ackermans uit. "Er bestaan meerdere van dit soort boeken en het blijkt dat daar een markt voor is. Voorbeelden zijn Confettiregen van Splinter Chabot en Meisje van Mars van Anna Woltz."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!