Veel vraagtekens rond toekomst vakantieparken Peter Gillis

Het imperium van de SBS-realityster lijkt langzaam af te brokkelen. © ANP
In Asten sloot deze week als eerste een vakantiepark van de Oostappen Groep. De Brabantse gemeente is bang dat eigenaar en realityster Peter Gillis de exploitatievergunning misbruikt voor criminele doeleinden.
Limburgse gemeenten volgen dezelfde procedures en de vraag is of de parken van de Oostappen Groep in onze provincie wel open kunnen blijven.

Prinsenmeer

De gemeente Asten sluit vakantiepark Prinsenmeer in Ommel op basis van hun algemene plaatselijke verordening. Een van de regels die de gemeente daarin heeft neergelegd is dat recreatieparken en campings een exploitatievergunning moeten aanvragen als ze meer dan 25 standplaatsen hebben. Bij de aanvraag van zo’n vergunning voor het park in Ommel bleek dat er nader onderzoek nodig was. Er waren vermoedens van criminele activiteiten op het park. Na onderzoek door de gemeente Asten bleken deze vermoedens te kloppen en werd de aanvraag afgewezen. Met als gevolg dat het park in Asten moet sluiten.

Baarlo

Volgens een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas is de Oostappen Groep enkele weken geleden verzocht om een exploitatievergunning aan te vragen voor vakantiepark De Berckt in Baarlo. Dit is de zoveelste stap in het proces om meer controle te krijgen op de activiteiten van vakantieparken van Peter Gillis, baas van de Oostappen Groep. Eerder werd het Gillis al verboden om arbeidsmigranten op vakantie De Berckt te huisvesten. Ook werd er een dwangsom opgelegd door de gemeente, omdat op een later moment bleek dat de migranten er nog altijd woonden.
"Als Gillis een exploitatievergunning aanvraagt dan is de kans groot dat deze ook getoetst wordt aan de wet Bibob", laat de woordvoerder weten. Dit is een bestuursrechtelijk instrument dat ingezet wordt als er gevaar dreigt dat een vergunning misbruikt wordt voor illegale activiteiten. Blijkt dit het geval, dan wordt de vergunning afgewezen.
In oktober werd de horecavergunning voor De Berckt al ingetrokken door burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas.

Heel

De Oostappen Groep groep is ook exploitant van een deel van het park Heelderpeel in Heel. De aanvraagprocedure voor een exploitatievergunning voor dit vakantiepark loopt al langer en is nog niet afgerond laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten aan L1. Voor de vergunning wordt ook een Bibob-onderzoek gedaan.
De woordvoerder wil verder niet inhoudelijk vooruitlopen op mogelijke gevolgen van het niet toekennen van de exploitatievergunning. Ook doet de gemeente geen uitspraken over de mogelijke duur van het onderzoek. De horecavergunning is al eerder afgewezen voor Heelderpeel.

Controles

Wel laat de woordvoerder desgevraagd weten dat er deze week nog controles zijn uitgevoerd door de gemeente op alle vakantieparken in Maasgouw, waaronder ook op Heelderpeel. "Over de aard van de controles en wat het heeft opgeleverd, wordt niets gezegd vanwege de lopende procedures", geeft de woordvoerder aan.
Bij eerdere controles dit jaar werden arbeidsmigranten aangetroffen op het vakantiepark. Omdat het verboden is om arbeidsmigranten te huisvesten is er een handhavingstraject gestart. In oktober liet de gemeente weten dat hiertegen bezwaar is gemaakt. Maar ook over de status van die bezwaarprocedure doet de gemeente nu geen uitspraken.

Herkenbosch

Per 1 januari 2024 wordt ook in de gemeente Roerdalen een nieuwe algemene plaatselijke verordening ingesteld. "Deze nieuwe verordening zal grotendeels overeenkomen met de verordening van het Brabantse Asten. Een van de vereisten waar de vakantieparken aan moeten voldoen is het aanvragen van een exploitatievergunning", zegt een woordvoerder van de gemeente. Deze laat ook weten dat zo’n vergunning voor camping Bosbeeck Herkenbosch nog niet eerder is aangevraagd door de Oostappen Groep van Peter Gillis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!