Limburg wil af van strikt stikstofbeleid

Koeien in de stal. © iStock
De Provincie Limburg wil samen met andere provincies het strikte stikstofbeleid aanpassen. Twaalf provincies hebben via het Interprovinciaal Overleg (IPO) een plan gemaakt om het systeem van stikstofmeting te veranderen.
De provincies willen hun plan inbrengen bij de komende coalitie-onderhandelingen voor een nieuw kabinet, zo bevestigt een woordvoerder van de Limburgse BBB-gedeputeerde Léon Faassen vrijdagochtend.

Uitstoot

De provincies willen meer aandacht voor de uitstoot van stikstof in plaats van de neerslag, van depositie naar emissie. Door juist die uitstoot te beperken, willen de provincies af van de stikstofneerslagsnorm van 0,005 mol per hectare per jaar. Door die depositienorm te verhogen hopen de provincies meer ruimte te krijgen voor onder meer woningplannen. Het zou ook een oplossing betekenen voor de PAS-melders. Dat zijn veelal boeren die voor 2019 een stikstofmelding maakten bij de overheid, maar na een uitspraak van de Raad van State in de problemen kwamen.

Grenswaarde

Voor het verhogen van de norm voor stikstofneerslag verwijst Faassen naar de IPO. "De ondergrens van 0,005 mol stikstof per hectare per jaar - waar nu mee gerekend wordt - is minder dan een halve gram op een hectare", zegt Femke Wiersma namens de IPO in Binnenlands Bestuur. "Dat is een modellenwerkelijkheid."
Het onderzoeksinstituut TNO suggereerde vorig jaar in een rapport om een ondergrens van één tot tien mol te hanteren. In Duitsland, waar de natuur in betere staat verkeert dan in Nederland, geldt een limiet van 7 mol stikstof per hectare per jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!