Geen Auw Wieverbal in Valkenburg: gemeente houdt toch hoop

Het Auw Wieverbal in 2019 © L1 (Wendy Vluggen)
Het Auw Wieverbal dat traditiegetrouw de donderdag vóór carnaval gevierd wordt in Valkenburg, wordt in 2024 niet georganiseerd.
Dat bevestigt de gemeente.

Onveilige situaties

Medio november werd al duidelijk dat de toekomst van het evenement onzeker was. De organisatie, Stichting Valkenburgse Evenementen Vrienden, en de gemeente hadden meningsverschillen over het evenement. Afgelopen jaar ontstonden onveilige situaties doordat mensen massaal naar de Grotestraat gingen, waar alle horecagelegenheden liggen. Burgemeester Daan Prevoo overwoog toen het gebied te ontruimen. Voor 2024 kondigde hij daarom extra veiligheidseisen aan.

Vergunningsaanvraag

Vanwege de veiligheidseisen die gesteld zijn en de hoge kosten die daarbij komen kijken, heeft de organisatie besloten geen vergunningsaanvraag in te dienen. Het gevolg daarvan is dat het evenement in 2024 niet door kan gaan. Prevoo laat weten: "Het is slecht nieuws voor Valkenburg. Daarom doen we een laatste poging om de organisatie tegemoet te komen." Dat wil de gemeente doen door de vergunningsaanvraag uit te stellen tot kerst. "Bovendien ligt er 25.000 euro aan subsidie klaar, ter ondersteuning van de kosten voor maatregelen in het kader van openbare orde en veiligheid."

Verplaatsing

Een andere optie zou volgens de burgemeester een verplaatsing naar een andere plek kunnen zijn. Hij noemt als voorbeeld Gulpen-Wittem of Sittard. "Kijk maar naar de 11devande11de; die verplaatste van Maastricht naar Roermond." Over de mogelijke drukte die alsnog zou kunnen ontstaan in Valkenburg, kan de burgemeester nog geen uitspraken doen. De gemeente beraadt zich daar binnenkort over.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!