'Veel rancune in Europa richting Wilders'

Jeroen Lenaers © L1
Mocht Geert Wilders premier worden, dan krijgt hij het heel lastig in Europa. Veel landen zijn nog vol rancune, zo zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers in het L1-programma AvondGasten Europa.
Volgens de CDA-politicus uit Stramproy wordt het lastig voor Wilders om coalities te smeden in Europa. "Premier Wilders zal weinig vrienden hebben. Hij zal veel tijd kwijt zijn om relaties te herstellen. Wilders wordt gezien als degene die in Nederland het 'Polen-meldpunt' startte. Daar zijn de Poolse collega's nog steeds boos over. Toen in Bergamo de lijkenwagens door de stad reden in de coronatijd, stond hij in Den Haag te protesteren met een bord 'Geen cent naar Italië'. Dat zijn ze daar niet vergeten."

Duitsland

Ook Duitse collega's hebben zich gemeld bij Lenaers. "Hij tweette in de migratiecrisis een foto van Angela Merkel met bloed aan haar handen, dat zijn ze in Duitsland niet vergeten. Wilders deed die uitspraken als oppositiepoliticus. Maar hij zal in Brussel een hele hoop uit te leggen hebben, voordat hij voor een gesprek uitgenodigd wordt."

Europese Top

Komende week is er vanaf 13 december een driedaagse Europese Top, waarop besluiten worden genomen over steun aan Oekraïne en mogelijke uitbreiding van de Europese Unie. "Er is een iemand die het daar niet mee eens is. Dat is de Hongaarse premier Orban. En dat is een goede vriend van Geert Wilders", zegt NRC-correspondent Clara van de Wiel. "Er is echt vrees in Brussel dat de overwinning van Wilders, Orban sterkt in zijn verzet. En er is onzekerheid over de positie van Nederland. Dat speelt heel duidelijk hier in Brussel."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!