Opnieuw grensoverschrijdend gedrag op VISTA college

Het VISTA college © L1 (Dion Moonen
Het VISTA college in Maastricht heeft een docent geschorst na een melding over grensoverschrijdend gedrag. Het is niet de eerste docent die in opspraak raakt bij het VISTA college.
Een woordvoerder van de school bevestigde donderdag berichtgeving in De Limburger dat een docent van de opleiding Horeca & Toerisme voorlopig geschorst is.

Geschorst

"We nemen sociale veiligheid uiterst serieus bij VISTA, zo ook de melding over de betreffende medewerker van Horeca & Toerisme", zei hij. "Het college van bestuur heeft de medewerker geschorst als ordemaatregel zodat wij gedegen onderzoek naar de melding kunnen doen en de medewerker gedurende het onderzoek niet op VISTA-locaties aanwezig zal zijn." Om wat voor melding het gaat is niet duidelijk. "De melding is vorige week gedaan, dat is de eerste stap naar een onderzoek, het betreft grensoverschrijdend gedrag door een docent. Het is nog niet duidelijk of er een leerling bij betrokken is."

Rechtszaak

Het is niet de eerste keer dat docenten van de school in opspraak geraken. Afgelopen dinsdag stond een docent voor de rechtbank in Maastricht terecht op verdenking van een seksuele relatie met een destijds minderjarige leerlinge, met wie hij ook twee kinderen gekregen zou hebben. Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen de 65-jarige oud-docent van het VISTA college in Heerlen. Het jarenlange misbruik kwam aan het licht toen de inmiddels oud-studente melding maakte van verschillende incidenten. Zowel het slachtoffer als het VISTA college deed daarna aangifte bij de politie.
Het is daarnaast niet voor het eerst dat een oud-medewerker van het VISTA college voor de rechter moet verschijnen. Afgelopen juli werd een 33-jarige man uit Brunssum, die ook op die school had gewerkt, veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden.

Transparant

Volgens de woordvoerder is de school heel transparant. "We hebben 13.000 leerlingen, 600 medewerkers, dus het komt altijd wel naar buiten. Maar het voornaamste is dat transparant zijn de enige manier is om aan een veilige omgeving te werken in de school."
In totaal zijn bij het VISTA college tot nog toe 'vier of vijf' meldingen van grensoverschrijdend gedrag gedaan die ook hebben geleid tot aangiftes, aldus de woordvoerder. In twee gevallen ging het om seksueel grensoverschrijdend gedrag en deze zaken zijn ook voor de rechter gebracht, aldus de woordvoerder. Enkele docenten zijn na meldingen ontslagen, zei hij. Om hoeveel ontslagen het gaat, kon hij niet zeggen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!