Zuyd Hogeschool wil studenten uit buitenland werven

Vlaggen van ZUYD Hogeschool bij de school in Heerlen. © L1 (Dion Moonen)
Honderden studenten uit onder meer Midden- en Zuid-Europa moeten jaarlijks instromen bij Zuyd Hogeschool. Dat staat in de strategie van het onderwijsinstituut voor 2024-2028.
Het gaat om een klein gedeelte van de studentenpopulatie en geldt voor sectoren waar er personeelstekorten zijn of worden verwacht.

PVV

De ambitie om studenten uit het buitenland te werven lijkt haaks te staan op strenge regels om het aantal buitenlandse studenten te beperken, die worden verwacht vanuit Den Haag. "Het is zo dat wij primair werven in Limburg en de Euregio", legt André Postema, Voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool uit. "De Euregio is ook ons bedieningsgebied, en voor specifieke tekortsectoren werven we ook van verder."

Grote tekorten

Het betreft dan de sectoren techniek, ICT en zorg waarvoor Zuyd studenten uit het buitenland wil werven. "We merken dat we in die sectoren personeel tekortkomen en daarom heeft de minister besloten dat voor deze belangrijke categorieën wel in het buitenland mag worden geworven", aldus Postema.

Na de studie

Het overgrote deel van de studenten vindt volgens Postema werk in de regio. "Daar is een verklaring voor, want de studenten krijgen in ons onderwijs veel direct contact met bedrijven en instellingen", legt Postema uit. "Een groot deel van de opleiding vindt daar ook plaats. Men komt in die vier jaar dat men hier studeert nadrukkelijk in aanraking met dat toekomstige werkveld."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!