Brede welvaart in Limburg blijft nog steeds relatief achter

Ervaren gezondheid is één van de indicatoren voor brede welvaart. © iStock
Net als in voorgaande jaren scoort Limburg over het algemeen relatief laag op het gebied van brede welvaart.
Als provincie scoort Limburg in de index zelfs het slechtst van alle provincies op het gebied van ervaren gezondheid en personen met één of meer langdurige ziekten of aandoeningen.
Dat blijkt uit blijkt uit de regionale Monitor Brede Welvaart 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gemaakt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Brede welvaart

Het concept 'brede welvaart' gaat niet alleen om inkomen, maar meet ook welzijn en levenskwaliteit. Dat wordt met 25 indicatoren bekeken, zoals sociale contacten, tevredenheid over je woning en een gevoel van veiligheid. Ook de luchtkwaliteit en voorzieningen spelen mee. Als een gemeente het op dit gebied goed doet, draagt dat bij aan de score voor de brede welvaart.
Bekijk hier hoe het in jouw gemeente zit:

Grote verschillen tussen gemeenten

Er zijn enkele gemeenten die er met kop en schouders bovenuitsteken. Mook en Middelaar doet het op elf indicatoren goed: daar scoort de gemeente in de top van de ranglijst. Maar andere gemeenten, zoals Heerlen en Sittard-Geleen, scoren juist erg laag op meerdere thema's. In zulke gemeenten is volgens het CBS vaak sprake van een hogere werkloosheid en meer overgewicht. Sittard-Geleen behoort bijvoorbeeld op 15 indicatoren tot de slechtste 25 procent op de ranglijst van gemeenten. In Heerlen is dat zelfs 18 indicatoren. Op indicatoren als vertrouwen in instituties en ervaren gezondheid loopt de gemeente flink achter.

Brede welvaart 'hier en nu'
In dit artikel wordt over de brede welvaart 'hier en nu' gesproken. Dat gaat over het ervaren van welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu. Brede welvaart 'later', een tweede concept, gaat juist over de sociale, economische, menselijke en natuurlijke hulpbronnen die volgende generaties nodig hebben om ten minste hetzelfde niveau van brede welvaart te kunnen bereiken als de huidige generatie.

Het CBS heeft voor elke indicator bepaald waar een gemeente staat op de ranglijst ten opzichte van andere gebieden. Wanneer een gemeente voor een indicator in het bovenste kwart van de gemeenten staat, is sprake van een relatief hoge positie op de ranglijst. Staat een gemeente in het onderste kwart van de gemeenten, dan is sprake van een relatief lage positie op de ranglijst.

Brede welvaart toegenomen

Ook landelijk zijn er grote verschillen. De gemeenten met de hoogste brede welvaart liggen verspreid over het land. Onder andere Castricum (Noord-Holland), Hellendoorn (Overijssel) en Houten (Utrecht) horen bij de best scorende gemeenten. Over de periode 2015-2022 is de brede welvaart overigens doorgaans toegenomen, ook in gemeenten met een lagere brede welvaart in vergelijking met andere gemeenten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!