Geplande verhuizing school stuit op verzet van personeel

Het Sint-Maartenscollege wil een verplaatsing naar de westoever van de Maas voorkomen © iStock
Tientallen medewerkers van het Sint-Maartenscollege in Maastricht willen een geplande verhuizing van hun school voorkomen. De mavo-, havo- en vwo-school aan de Noormannensingel, vlak achter het station, zou moeten verhuizen naar de westoever van de Maas.
Dat willen tenminste scholenkoepel LVO en de gemeente Maastricht.

Rechtbank

Het idee voor de verhuizing ontstond eerder dit jaar, toen het plan voor een grote scholencampus aan de Groene Loper strandde. Het middelbaar onderwijs in Maastricht zou in plaats daarvan geconcentreerd moeten worden op vier verschillende plekken in de stad. Het huidig Sint Maartenscollege zou daarmee verdwijnen. De gemeente zou op die plek graag de nieuwe rechtbank willen vestigen.

Zorgen over lange termijn

Maar binnen de school is groot protest gerezen. Volgens het personeel is er geen onderwijskundig onderzoek uitgevoerd naar de verhuizing. "Wij hebben onze twijfels of een brede school aan de westkant van de Maas levensvatbaar is", zegt Bas Heiligers namens de Projectgroep Toekomst SMC. "Dat is eerder geprobeerd, maar wij maken ons zorgen over de lange termijn."

Daling aantal leerlingen

De medewerkers zijn bang voor een daling van het aantal leerlingen. "Aan deze kant van de Maas trekken we ook leerlingen uit het Heuvelland. Verdwijnen we hier, dan gaan die scholieren straks naar Meerssen", legt Harry Oomen uit namens de projectgroep. "Daarnaast hebben we ook een cultuur hier op school waar we trots op zijn, en de ligging past daarbij. Je kunt de Bijenkorf ook niet verplaatsen naar winkelcentrum Brusselse Poort."

Onderzoek

Bij de projectgroep hebben zich al 55 van de 120 medewerkers van het Sint-Maartenscollege aangesloten. Ze gaan zelf onderzoek doen naar het nut en de gevolgen van de verhuizing. "Dat onderzoek doen we zelf. Met 2000 jaar aan onderwijservaring binnen het personeel kunnen we dat ook", aldus Oomen.
Toen de verhuisplannen op 10 november bekend werden, ging het personeel direct in spoedvergadering en werden de leerlingen naar huis gestuurd. De projectgroep die daarna is opgericht, heeft nog wel even de tijd: naar verwachting wordt de definitieve knoop pas in de zomer van 2024 doorgehakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!