Vera Tax stopt in 2024 als Europarlementariër

Vera Tax © L1
Vera Tax stopt het komende jaar als lid van het Europees Parlement. Ze stelt zich niet verkiesbaar voor GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen in juni 2024.
Dat maakte Tax bekend in het L1-programma AvondGasten Europa.
Vera Tax was Europarlementariër sinds 2019. Voor de PvdA beheerde ze de portefeuilles vervoer, logistiek en toerisme. Daarvoor was Tax onder meer wethouder in de gemeente Venlo.

Jasper Kuntzelaers

De 51-jarige Tax geeft persoonlijke redenen aan voor haar besluit om te stoppen als Europarlementariër. "Elke maandag tot en met donderdag hotel in en hotel uit, terwijl ik thuis een gezin heb. Dat is mij zwaar gevallen. Mijn partner Jasper Kuntzelaers is sinds kort gedeputeerde van de Provincie Limburg. En dat heeft er zeker ook mede toe bijgedragen dat ik nu bedacht om een stapje terug te doen als het niet te combineren is. Het voelt overigens niet als een stap terug, ik ga opnieuw aan het werk."

Vrouwenrechten

De stap van Tax is opmerkelijk, omdat ze zich in haar loopbaan altijd hard heeft gemaakt voor de gelijkheid van vrouwen. In februari 2023 vertaalde zich dat in de kroning tot eerste Prinses Carnaval in Venlo van CV De Gaaskaetel. Maar juist de Venlose politica kiest ervoor om als vrouw haar Europese carrière opzij te zetten nu het thuis te druk wordt. Tax ziet de gelijkheid vooral als de vrijheid om haar eigen keuzes te maken. "Je moet als man, maar ook als vrouw de weg kiezen die bij je past. Gelukkig is het bij mij thuis zo dat mijn man besloot terug te keren naar Venlo, zodat ik wethouder in Venlo kon worden."

Verkiezingen

Tax stopt niet met de politiek. Op de vraag of ze eventueel beschikbaar is voor GroenLinks-PvdA, mochten er in Nederland nieuwe verkiezingen komen, antwoordt Tax bevestigend. "Ik stop niet met de politiek. Ik wil doorgaan met transport en logistiek en vrouwenrechten. Ik ga kijken waar ik in Nederland van toegevoegde waarde kan zijn. Of ik een bestuursfunctie uitsluit? Helemaal niet, ik ben juist bestuurder."

AvondGasten Europa

In AvondGasten Europa praten we maandelijks over de belangrijkste ontwikkelingen uit het Europees Parlement en de gevolgen voor Limburg. De uitzending met Vera Tax is vanaf zaterdag 9 december (onder andere om 15:00, 18:00 en 22:00 uur) te zien op L1 TV en op L1.nl/AvondGasten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!