Natuurhistorisch museum wil Mosasaurus terug naar huis halen

Replica Mosasaurus Natuurhistorisch Museum © L1 (Niena Bocken)
'Manny' de Mosasaurus moet, als het aan het natuurhistorisch museum in Maastricht ligt, terug naar huis komen. Het fossiel werd halverwege de achttiende eeuw in de Sint Pietersberg gevonden en is toen gestolen door de Franse bezetter.
Het museum heeft nu hulp ingeroepen van het demissionair kabinet dat op nationaal niveau het overleg moet aangaan met het Museum National d’Histoire Naturelle in Parijs.

Maashagedis

Als het aan paleontoloog John Jagt ligt komt de Mosasaurus terug naar huis. "Dit is de bakermat van de Mosasaurus. Hij is per slot van rekening naar de Maas, Mosa, genoemd." Het dier, dat ook wel de Maashagedis wordt genoemd, kwam zo'n 65 miljoen jaar geleden in de hele wereld voor maar het eerste fossiel werd dus in Maastricht gevonden. "Het is eigenlijk een hagedis die zich heeft aangepast aan het leven in zee."

Franse bezetter

Halverwege de achttiende eeuw ontdekten bergwerkers in de Sint Pietersberg een groot fossiel tijdens het breken van mergelblokken. Die blokken werden toen gebruikt om huizen mee te bouwen. "Tijdens het werken kwamen ze verschillende vondsten tegen, maar zo'n groot bot was nog nooit gevonden. Het was de schedel van zo'n Mosasaurus", legt gids Wiel Schins uit. "Maastricht werd toen bezet door Franse soldaten die de vondst meenamen naar Parijs. Sindsdien is het daar te zien in het museum."

Oorlogsbuit

Als het aan museumdirecteur Wim Hupperetz ligt komt Manny, zoals het fossiel al snel door Engelse onderzoekers werd genoemd, snel naar huis. "Onder musea is het inmiddels een soort van regel geworden dat archeologische exemplaren terugkeren naar de plek waar ze gevonden zijn, zeker als het gaat om stukken die zijn verkregen ten tijde van oorlog. De Mosasaurus in Parijs moet dus terugkeren naar ons museum. Want hij is hier gevonden."

Toetanchamon

Jagt vergelijkt het Parijse exemplaar graag met Toetanchamon, farao uit het oude Egypte. "Dit exemplaar is zo uniek. Daarom vergelijk ik het met Toetanchamon, die gold ook als een soort van toetsing voor alle farao's die daarna nog ooit gevonden zijn."

Den Haag

Gezien het verhaal dat aan dit exemplaar blijft kleven heeft Hupperetz goede hoop in de terugkeer van de Mosasaurus naar Maastricht. Al wilde het Parijse museum in het verleden nooit meewerken. "En omdat het in Parijs een nationaal museum is, hebben we het kabinet ingeschakeld. Het is nu aan hun om een officieel teruggaveverzoek in te dienen in Parijs." Donderdag wordt het dossier besproken in Den Haag en zal blijken of de Nederlandse regering werk gaat maken van de terugkeer van de Mosasaurus.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!