Grootouders te oud als pleegouder: onmacht en verdriet

In Limburg gaat het om 90.000 tot 180.000 zaken van huiselijk geweld tegen kinderen. © iStock
Er zijn in Limburg minstens 1100 pleegkinderen. Dat blijkt uit navraag bij drie grote pleegzorgorganisaties in de provincie.
Het gaat om kinderen die niet meer thuis kunnen wonen omdat de ouders niet goed voor ze kunnen zorgen. De ouders zijn ernstig ziek, hebben onderling ruzie of het is thuis onveilig.

Wachtlijst

Tientallen kinderen staan er op de wachtlijst om ondergebracht te worden bij een pleeggezin. Bij voorkeur schiet de familie te hulp. Maar dat gaat niet altijd zonder problemen.

Waarom?

De familie Bergmans in Eygelshoven heeft jarenlang gezorgd voor hun kleinzoon. Ze zijn als grootouders ook de pleegouders van het jongetje van bijna vier jaar oud. Sinds kort mag hij nog maar één keer per week komen. Dat levert vragen op, vertelt opa Taekele Bergmans. "Onze kleinzoon vraagt ons constant: waarom moet dit? Waarom kan ik niet bij jullie blijven? Ik wil hier blijven. Ik hoor hier thuis." De jongen verblijft nu bij een ander pleeggezin. De grootouders van 76 en 77 jaar zouden te oud worden om voor het kind te zorgen. Het is nu de bedoeling dat het jongetje bij één gezin blijft totdat hij 18 jaar is.

Wachten

In Sittard is ook bij de familie Pot het kinderbedje leeg. Ze willen dolgraag hun kleindochter van ruim een jaar oud opvangen maar ze wachten op de screening die nodig is omdat er twijfels zijn over de gezondheid van oma. Dat duurt nu een half jaar, vertelt opa Math Pot: "We zijn alleen maar aan het wachten, terwijl hier alles klaar is en ze hier gewoon naar toe kan. Maar je wordt gewoon tegengehouden." Germina Pot, hun dochter en de moeder van het pleegmeisje, kijkt lijdzaam toe: "Het geeft mij heel veel verdriet en pijn. Hoe langer het duurt hoe meer zij dadelijk gehecht raakt aan de mensen waar ze nu zit. En ik ben bang dat ik haar dadelijk helemaal kwijt ben".

Onmacht:

Bij beide families heerst een gevoel van onmacht en onbegrip. Er is een tekort aan pleeggezinnen en zij staan juist klaar voor de pleegkinderen. Er is al vaker kritiek geweest op de jeugdbescherming; de ouders en kinderen zouden te weinig gehoord worden. "Je wordt gewoon van het kastje naar de muur gestuurd", vertelt opa Pot.

Complex

De betrokken jeugdzorginstanties willen niet ingaan op de kwesties vanwege de privacy. Xonar, een van de grootste pleegzorgorganisaties geeft wel een algemene reactie. Ze schrijft dat het plaatsen van een kind bij het juiste pleeggezin een complex proces is waarbij veiligheid en zorgvuldigheid boven snelheid gaan. "Daarbij is uiteraard het streven om het aantal overplaatsingen tot een minimum te beperken en daar alleen toe te besluiten als dit niet anders kan."

Veilig

Ook Bureau Jeugdzorg beaamt dat veiligheid centraal staat bij de keuze van een pleeggezin. In een schriftelijke reactie legt ze de procedure uit. "Ook wordt gekeken wat het specifieke kind nodig heeft." Jeugdzorg benoemt ook in algemene zin een situatie waarbij een kind in een pleeggezin in het netwerk van bijvoorbeeld familie verblijft maar volgens de betrokken instantie het kind naar een ander gezin moet. In dat geval wordt het getoetst door de kinderrechter. "Hierbij wordt kritisch gekeken naar de redenen waarom uitplaatsing nodig wordt geacht en worden effecten op de ontwikkeling van het kind meegewogen."

Kritisch

Het heeft de voorkeur om pleegkinderen in een bekende omgeving onder te brengen. Regelmatig komt het voor dat dit bij grootouders gebeurt, zegt de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

L1 kreeg cijfers van Xonar in Zuid-Limburg, Pactum in Midden-Limburg en Scoor in Heerlen over het aantal pleeggezinnen en -kinderen en wachtlijsten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!