Hoge Raad vernietigt vrijspraak in zaak Bandidos-kleding

Afbeelding ter illustratie. © ANP
De Hoge Raad heeft de vrijspraak, in de zaak Brian H. uit Heerlen, voor het dragen van Bandidos-kleding nietig verklaard. Daarmee volgt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal op.
Door de nietig verklaring moet de zaak opnieuw beoordeeld worden door het hof. H. was lange tijd president van de Bandidos-afdeling in Heerlen.

Vrijspraak

Motorclub Bandidos werd in 2017 in het hele land verboden omdat werkzaamheden in strijd zijn met de openbare orde. Op 21 april 2021 liep een man, het zou gaan om Brian H., met zowel een Bandidos-pet als -heuptas, de rechtbank in Maastricht binnen, waar op dat moment een zaak diende tegen leden van Bandidos.

Verboden organisatie

Justitie vertaalde het dragen van de kleding in eerste instantie in 'het voortzetten van een verboden organisatie' en vervolgde de clubpresident. De rechter kwam ook tot een veroordeling. "Verdachte wist dat Bandidos een verboden organisatie was. Het lijkt erop dat hij de rechtbank heeft willen provoceren", zei de rechter toen de zaak in november 2021 voor kwam. De rechtbank veroordeelde hem toen tot een taakstraf van tachtig uur en zes weken gevangenisstraf voorwaardelijk. In hoger beroep werd H. uiteindelijk vrijgesproken.

Cassatie

Na de vrijspraak ging het Openbaar Ministerie (OM) in cassatie bij de Hoge Raad. De advocaat-generaal adviseerde in september al om de vrijspraak te vernietigen omdat er juist geen sprake was van een ongerichte actie. "Het dragen van kleding kan een gedraging zijn die uiting geeft aan het voortzetten van de verboden organisatie", klonk het advies. "Dat wordt nog versterkt doordat de verdachte de kleding heeft gedragen bij het binnengaan van ene gerechtsgebouw waar op dat moment een rechtszaak diende tegen leden van de motorclub."
Gitte Stevens, de advocaat van Bryan H., laat desgevraagd weten ervan uit te gaan dat haar cliënt wederom wordt vrijgesproken. De zaak moet nu opnieuw voorkomen voor het gerechtshof in 's-Hertogenbosch. Wanneer de zaak opnieuw plaats gaat vinden is nog niet bekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!