NVJ: 'Bedreiging bij journalist bijna dagelijkse kost'

Oprichter en presentator Jeffrey de Vries (55) van de in Maastricht lokale online-omroep Wat is Loos wordt bedreigd. © ANP
"Dit is een typisch voorbeeld van wat we helaas bijna dagelijks zien gebeuren." Zo reageert de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) op de bedreigingen en vernielingen waar wederom een journalist mee te maken heeft gekregen.
Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ) vindt het triest dat de auto van lokale nieuwssite Wat is Loos in Mestreech is vernield.

Baksteen

"Het is dit keer extra heftig omdat er ook een fysieke vorm van geweld bij is komen kijken doordat de auto is vernield." Met een baksteen werd de achterruit van de auto ingegooid, een tegel veroorzaakte een gebarsten voorruit. Ook wordt verslaggever en Wat Is Loos-oprichter Jeffrey de Vries (55) van de lokale online-omroep naar eigen zeggen al een tijdje bedreigd.

Logo's

Bruning noemt dit incident een niet op zichzelf staand gebeuren. "We hebben natuurlijk al eerder gezien dat NOS ook afgestapt is van logo's op hun bedrijfsauto's evenals diverse regionale omroepen. Dit is een logisch gevolg hiervan, maar het is diep triest dat dit nodig is." Medewerkers van Wat is Loos in Mestreech zullen voorlopig niet meer als zodanig herkenbaar de straat opgaan. Ze liepen tot nog toe in kleding met het logo van het nieuwskanaal.

Trots op het vak

Volgens Bruning moeten en mogen journalisten trots zijn op hun vak. "Het moet gewoon mogelijk zijn om verslag te doen van nieuwsgebeurtenissen zonder dat een verslaggever zich onveilig hoeft te voelen. Ons streven is dat journalisten hun vak kunnen blijven uitoefenen."

PersVeilig

De Vries gaf zondag aan het voorval te melden bij de NVJ. Inmiddels heeft hij dit gedaan. Volgens Bruning kan elke individuele journalist dit doen, ongeacht of hij of zij lid is van de vakbond. "We zijn daarvoor in 2019 met PersVeilig gestart. Dit is voor iedere journalist. Via de website kan er melding gedaan worden van incidenten en kunnen wij daarbij helpen en advies geven", legt de algemeen secretaris van de NVJ uit.

Meerdere adviezen

"Wij gaan dan samen met de melder kijken wat verstandig is om te doen, welke (vervolg)stappen er nodig zijn en ook monitoren wij of de aangifte wel goed wordt opgepakt. Of dat aangifte doen juist wel slim is of dat er andere maatregelen nodig zijn." Ook kan er worden geadviseerd om altijd met twee verslaggevers naar bepaalde wijken te gaan of stickers van de auto's te halen. "Er zijn meerdere adviezen denkbaar, want een bedreiging kan een enorme impact hebben."

Geen aanhoudingen

Een woordvoerder van de politie liet weten dat er nog niemand is aangehouden voor de vernielingen en bedreigingen bij mediabedrijf Wat is Loos in Mestreech.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!