PvdA-jongerenclub doet aangifte tegen zes oud-bestuursleden

Jonge Socialisten, de jongerentak van de PvdA. © ANP
PvdA-jongerenvereniging Jonge Socialisten (JS) heeft aangifte van fraude gedaan tegen zes oud-bestuursleden.
Dat bevestigt JS-secretaris Rolf Hidding maandag na berichtgeving door NRC.

Meijelse politicus

Naar schatting van de jongerenpartij hebben twee voormalig penningmeesters in totaal zo'n 260.000 euro aan financiële schade aangericht. Een van de twee penningmeesters was de Meijelse politicus MK, de andere in opspraak geraakte penningmeester is zijn opvolger BS uit Deurne.

Penningmeester uit Meijel

In januari kwam al naar buiten dat de jongerenpartij zo goed als failliet was door financieel wanbeheer van de twee penningmeesters. "Ik heb een wat Zuid-Europese penningmeesterstijl", zei een van de oud-penningmeesters toen tegen NRC. De schade werd op ruim een ton geschat, maar lijkt nu dus flink hoger te liggen.

Groot aantal transacties

Uit onderzoek dat het bestuur sindsdien heeft gedaan, blijkt volgens Hidding dat de oud-penningmeesters zichzelf mogelijk hebben verrijkt. "We zien een groot aantal transacties zonder verantwoording, en opdrachten bij partijen waar iets mee aan de hand is."

Medeplichtig

Vier andere bestuurders zijn medeplichtig, vermoedt Hidding. "Ze hebben meerdere keren dubbel betaald gekregen van declaraties en geven geen duidelijk antwoord op onze vragen." De aangiftes tegen de zes zijn eind vorige maand ingediend.

Kascommissie

De grootste financiële problemen zijn inmiddels achter de rug, zegt Hidding. "We hebben 60.000 euro geleend van de PvdA, waarvan inmiddels 35.000 euro is terugbetaald, en we hebben een kascommissie ingesteld." Dat is verplicht, maar eerdere bestuurders zouden de aanstelling van kascontroleurs hebben tegengehouden.

Verrast

Vier van de zes aangeklaagden zeggen tegen NRC verrast te zijn door de aangifte. Een van hen zegt vertrouwen te hebben in de uitkomst. "We weten dat wij onschuldig zijn dus is het goed dat daar duidelijkheid over komt."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!