Cisterne zo groot als zwembad onder de grond in Maastricht

Straten die onder water stonden bij zware regenval in Maastricht in september dit jaar © L1
De gemeente Maastricht legt onder de Médoclaan ondergrondse waterbergingen aan, om in de toekomst het regenwater vast te houden waar het valt.
Het ondergronds bassin wordt aangelegd om te voorkomen dat regenwater naar de lagergelegen straten stroomt. Bij zware buien blijft het water daar nu staan en loopt het de woningen in, wat door klimaatverandering steeds vaker zal voorkomen.

Olympisch zwembad

Wethouder Hubert Mackus legde op L1 Radio uit wat er exact gaat gebeuren. "Onder de grond komt een olympisch zwembad qua omvang. Daar kan heel wat water bij grote buien gebufferd worden en heel langzaam terug in het grondwater geleid worden. Dat zal minder snel tot waterproblemen leiden."

Nodig om zaken aan te pakken

Hoewel deze manier van waterberging een primeur is in Maastricht, is het niet helemaal nieuw. "Maar voor de stad is het tamelijk groot", aldus de wethouder. "We zien ook met de buien van de afgelopen tijd dat het nodig is om zaken aan te pakken." Anderhalf jaar terug maakte de raad om die reden 26 miljoen euro vrij om knelpunten in de stad qua wateroverlast aan te pakken in combinatie met vergroening.

Andere aanpassingen

Het aanleggen van de cisterne is dan ook niet het enige wat er op de Médoclaan staat te gebeuren. Ook komt er onder andere nieuw asfalt. Dat is door onder andere de weersomstandigheden er slecht aan toe. Daarnaast wordt de maximumsnelheid aangepast van 50 naar 30 kilometer per uur. Hiervoor zal de weg worden versmald, waardoor er ook meer plek is voor groen en de fietspaden worden breder.
De werkzaamheden lopen tot april 2024.

Knelpunten een voor een aangepakt

De Médoclaan is niet het enige knelpunt in Maastricht. Mackus zegt dat die een voor een worden aangepakt. "Maar we moeten heel eerlijk zijn: we kunnen nooit alle klachten verhelpen. Bij de heftige regenval in augustus en september is 75 milliliter regen gevallen ter plekke, dat is bijna niet te doen." Wel wordt er bij alle nieuwbouwprojecten maatregelen genomen om overlast zoveel mogelijk tegen te gaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!