Stoffelijke resten boven grond gevonden op begraafplaats

Stockfoto. © iStock
Op de algemene begraafplaats Tussen de Bergen in Roermond zijn op of bij graven stoffelijke resten gevonden van overledenen. De gemeente Roermond betreurt dat en heeft een onderzoek laten instellen. Wat er precies op of bij de graven is gevonden, is niet bekendgemaakt.
De eerste melding werd op 24 mei gedaan. Het ging om een daar begraven familielid van de melder. Diezelfde melder vond op 6 juni op dezelfde begraafplaats bij een ander graf opnieuw stoffelijke resten. "Deze beide vondsten hangen zeer waarschijnlijk samen met (her)begravingswerkzaamheden", aldus het college van burgemeester en wethouders vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Herbegrafenis

Het college heeft excuses gemaakt aan de melder en zijn oprechte medeleven uitgesproken. Op 20 juni heeft er volgens het college "een respectvolle herbegrafenis" plaatsgevonden. Eind oktober stelde de melder de gemeente aansprakelijk voor geleden emotionele schade.
Om soortgelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen wil de gemeente met name helderheid hebben over de manier waarop grafruimingen worden uitgevoerd. Een extern bureau heeft daarnaar onderzoek gedaan.

Eindverantwoordelijk

Uit het onderzoek bleek dat er geen vaste protocollen zijn voor ruimingen. Het bureau adviseerde een vast persoon aan te wijzen als eindverantwoordelijke en taken ook op papier te verdelen. Daarnaast moet de communicatie tussen alle betrokkenen bij ruimingen beter. Het college wil deze maatregelen in het eerste kwartaal van 2024 doorvoeren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!