'Hoogleraar UM kluste bij voor chemische industrie'

Universiteit Maastricht stijgt op wereldranglijst. © Jean-Pierre Geusens
De hoogleraar epidemiologie Maurice Zeegers van de Universiteit Maastricht laat zich via het bedrijfje van zijn vrouw inhuren door de chemische industrie.
Dat meldt NRC.
De epidemiologische studies van Zeegers en zijn vrouw worden door de bedrijven gebruikt om te lobbyen tegen strengere regulering van schadelijke stoffen. De financiers van de onderzoeken zijn branchevereniging en consortia. In die consortia zitten grote chemische bedrijven, zoals 3M, Shell en BASF. De omzet van het bedrijf van de vrouw van Zeegers is sinds de oprichting in 2019 meer dan 150.000 euro.

Onderzoek

Zeegers staat ingeschreven als bestuurder bij het bedrijf van zijn vrouw. De Universiteit Maastricht zegt niet op de hoogte te zijn geweest. De nevenwerkzaamheid heeft Zeegers ook niet gemeld. Er komt een onderzoek, laat de universiteit aan NRC weten. "Het adviesbureau is natuurlijk niet van mij, maar van mijn vrouw. Dat is honderd procent haar business”, zegt Zeegers tegen de krant.

Samenwerking

Volgens de krant lopen het wetenschappelijk en commerciële werk van Zeegers regelmatig door elkaar. Zo reisde de hoogleraar in 2019 op kosten van de universiteit naar Helsinki voor een congres. Dat congres werd gesponsord door het bedrijf van Zeegers' vrouw. In het programmaboekje stond dat het bedrijf een ‘publiek-private samenwerking’ zou hebben met de universiteit in Maastricht. De universiteit wist daar niets vanaf.
Ook gaf Zeegers op dat congres een lezing voor een Europese belangenvereniging voor de chemische industrie. Volgens de hoogleraar zelf kreeg hij daar 6000 euro voor. Dezelfde belangenvereniging huurt later het bedrijf van de vrouw van Zeegers in. De gedragscode van de universiteit schrijft voor dat onderzoekers geen vergoedingen mogen accepteren als de aanbieder later nog iets nodig heeft van de onderzoeker.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!