Kaartverkoop documentaire 'Gedraag Ow' loopt storm

Monument Guus Janssen © L1
In de voorverkoop zijn tot nu toe zo'n 4.000 kaarten verkocht van de documentaire 'Gedraag Ow'. Het gaat over de vorig jaar neergestoken Guus Janssen uit Horst. De documentaire is ook een middel om te praten over zinloos geweld.
Afgelopen donderdag is de kaartverkoop begonnen. Dat er al zoveel kaarten verkocht zijn, is een verrassing voor de makers en de vrienden van Guus die een belangrijke rol spelen in 'Gedraag Ow'.

Grote impact

In de documentaire vertellen vrienden van Guus hoe zij op hun eigen manier omgaan met het verlies van een dierbare vriend. Guus kwam tijdens carnaval vorig jaar om het leven door zinloos geweld. Ibi Jassey is één van de vrienden die meewerkt aan de documentaire: "Ik wil de boodschap overbrengen dat zinloos geweld heel veel impact heeft op mensen. Op de directe familie, op vrienden en op een hele samenleving."

'Niet verwacht'

Dat er nu een documentaire ligt van 50 minuten hadden de initiatiefnemers bij aanvang ook niet gedacht. "Het oorspronkelijk idee was om een lespakket te maken over zinloos geweld. Dit vanuit onze stichting Gedraag Ow", legt Dirk Jeurissen uit, producent van de documentaire. Gedraag Ow is een non-profit initiatief van vriendengroep V.C. Noëits Gezeik en de familie van Guus Janssen. Het doel is om zinloos geweld bespreekbaar te maken. Jeurissen: "Tijdens een brainstormsessie kwamen we op het idee een korte docu te maken en hebben dorpsgenoot Ruud Lenssen gevraagd om ons te helpen. Hij is immers een ervaren documentairemaker. Uiteindelijk is het toch best een groot project geworden wat nu resulteert in een hele goede kaartverkoop."

Trotse vader

Op het Sint Lambertusplein in Horst staat een monument om Guus te herinneren. John Janssen, de vader van Guus, komt er elke dag twee keer om te kijken of de kaarsjes nog branden en of alles er nog netjes bij staat. "Mijn vrouw en ik zijn ontzettend trots door wat onze zoon hiermee bereikt. Hij brengt, zoals hij altijd deed, mensen bij elkaar. Het is en blijft een verbinder.
De documentaire gaat op 8 januari in première. Vanaf 9 januari is Gedraag Ow in 't Gasthoês in Horst en in Dok6 Panningen. En wellicht tegen die tijd ook nog in andere zalen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!