Kersverse vechtsportbond wordt bejubeld maar ook betwist

Trainer Roger Alken tijdens een wedstrijd van Perry Reichling © Bron: Roger Alken
De vechtsport wil voorgoed af van het boevenimago van knokgala's met gewelddadig publiek in een donkere hal waar alle advertenties op naam van strafrechtadvocaten staan. Daarom is er sinds donderdag één Nederlandse vechtsportbond, met de nadruk op één. En dat is slecht nieuws voor de tientallen vechters die zich allemaal Nederlands Kampioen mogen noemen.
"Op deze manier kan het een Olympische sport worden", verwacht vechtsportleraar Roger Alken uit Born.

Kampioen is geen meervoud

Het bijschrift onder zijn bedrijfsnaam luidt 'House of Champions', een credo dat wordt uitgedragen door grote namen zoals Xavier Kohlen, Lisette Zelissen en Perry Reichling. Maar zo'n titel heeft natuurlijk alleen waarde als je jezelf ook daadwerkelijk de beste van iedereen kan noemen. "Probleem is dat heel wat verschillende bonden Nederlands kampioenen uitroepen". verzucht Alken. "Dat is straks uniform; dan is er maar één Nederlands Kampioen. Vanuit daar kun je ook gaan bouwen aan een nationale selectie die ooit aan de Olympische Spelen deelneemt."

Vechten buiten de ring

"Verschillende bonden hebben in de loop der jaren een goede naam opgebouwd. Maar soms liep het dan alsnog uit de hand bij gala's. Daarom is destijds de Nederlandse Vechtsportautoriteit opgericht, die de bonden ging controleren. Sindsdien is het alleen maar beter gegaan. Zij voerden bijvoorbeeld een streng schorsing- en dopingbeleid waardoor sporters op een zwarte lijst terecht kunnen komen. Al die officials nemen hun ervaring nu mee naar één centraal punt, namelijk: de Landelijke Vechtsportbond. Ik heb daar wel vertrouwen in."
Roger Alken (links) met Perry Reichling en zijn team © Bron: Roger Alken

Fiasco

De komst van de nieuwe bond kan ook op de nodige scepsis rekenen. Mitch Kuijpers uit Haelen die ooit de titels Europees Kampioen en Wereldkampioen veroverde, neemt het woord 'fiasco' in de mond. "Ik hoop dat ik me vergis, maar het verleden heeft uitgewezen dat voornemens anders zijn dan veranderingen. Ik twijfel aan de volharding. Het initiatief is prachtig, maar ze zijn al jaren bezig om de sport te professionaliseren."

Onder de radar

Kuijpers verwacht dat de komst van een centrale, eenduidige regelgever juist het tegenovergestelde bewerkstelligt. "Ik denk dat sportscholen creatief worden door eigen toernooien te organiseren. Die noemen ze dan spartoernooien omdat ze dan geen verantwoordelijkheid hoeven af te dragen in de vorm van officiële scheidsrechters of dopingcontroleurs. Scheelt ook nogal in de kosten voor een toernooi."
Het zou ook goed kunnen uitpakken, denkt Kuijpers. Maar volgens hem staat of valt dit met handhaving. "Ik vermoed dat er in het begin veel weerstand komt. Als ze die weerstand overleven, heeft het kans van slagen."
Mitch Kuijpers die poseert in wedstrijdkleding © Bron: Mitch Kuijpers

Doping

Alken is optimistischer. De centralisatie van de Nederlandse vechtsport biedt meer voordelen dan nadelen denkt hij. "Bijvoorbeeld bij het samenstellen van één zwarte lijst, die weegt net wat zwaarder als die door iedereen gebruikt wordt" weet Alken. "Juist omdat het nu ook onder het antidopingprogramma (van NOC*NSF red.) valt. Dan kun je heel lang geschorst worden." En dus ook nergens meer Nederlands Kampioen worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!